Timošenko: Putin zauvek izgubio Ukrajinu

Foto: Emilio Morenatti / Beta-AP

"Putin je zauvek izgubio Ukrajinu pošto nam je objavio rat" poručila je Timošenko u prvom telefizijskom obraćanju posle povratka u zemlju.

Timošenko, koja je provela tri godine u zatvoru zbog, kako kaže, politički motivisanih optužbi, pozvala je Ukrajince da budu spremni da se bore u slučaju ruske invazije.

"Moramo da budemo spremni ako Putin pređe crvenu liniju", rekla je liderka prozapadne "narandžaste revolucije" 2004. godine, dodajući da se oko 100.000 ruskih vojnika okuplja na ukrajinskoj granici.

Povodom strahovanja Kijeva da će Rusija, posle pripajanja Krima, mogla da krene i na istočni deo Ukrajine, većinski rusko govorno područje, Timošenko je ocenila da takav pokušaj neće uspeti, rekavši da Putin "nije prvi diktator koji se ponaša u fašističkom maniru" i da bi u tom slučaju rizikovao da prođe kao i drugi "svrgnuti diktatori".

Timošenko (53) je 23. februara izašla iz zatvora, posle odslužene tri, od sedam godina zatvora, zbog zloupotrebe položaja, što je ona od početka negirala. Odmah zatim otputovala je u Nemačku, gde je ostala do ove nedelje, na lečenju zbog jakih bolova u leđima, zbog kojih je trenutno u invalidskim kolicima.

Blic

Pogledajte još