Srpkinje nužda tera u biznis

U srpskom preduzetništvu ženski biznisi učestvuju sa 26 odsto, a preduzetnice su pretežno žene srednjih godina, sa završenom srednjom školom, udate i žene, koje imaju decu.

Najčešće biznis pokreću ne zbog dobre poslovne ideje i prepoznatih poslovnih šansi, već iz ekonomske nužde, pokazala je Studija o preduzetništvu žena u Srbiji.

Prema toj studiji, čak 68 odsto preduzetnica nije drugačije moglo da obezbedi zaposlenje, a žensko preduzetništvo odlikuje i veća stopa gašenja preduzeća, za razliku od muških kolega. Takođe, polovina ženskih firmi stagnira ili se suočava s teškoćama u poslovanju i opstanku.

Zato su od velikog značaja programi podrške, a rezultate jednog od njih ove nedelje predstavila je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD). Reč je o projektu koji je omogućio preduzetnicama podršku kroz kurseve o poslovnim veštinama, kao i obuke kroz koje je prošlo 200 žena.

Direktor EBRD za Srbiju, Mateo Patrone, rekao je tom prilikom da bi više pažnje u narednom periodu trebalo posvetiti većoj zastupljenosti žena u biznisu.

Patrone je za kazao da u biznisu ima 26 odsto manje žena nego muškaraca i da EBRD ima za cilj da promoviše ideje i projekte koji imaju uticaja na prevazilaženje razlika među rodovima, kao i da se omogući ženama da lakše dođu do finansijskih sredstava. Takođe je važnim ocenio i rad na unapređenju poslovne klimu za razvoj biznisa.

“Osposobljavanje žena da deluju kao ekonomski, društveni i politički činioci pomoći će Srbiji u ostvarivanju njenih punih ekonomskih potencijala”,
rekao je Patrone, dodajući da trebalo jačati institucije u Srbiji budući da je ucesće žena u biznisu u Srbiji znatno manje nego u razvijenijim zemljama.

Ženama preduzetnicama nije lako, budući da je statistika pokazala da je stopa gašenje ženskih preduzeća 47 odsto, a muških 38 odsto.

Predstavnici Udruženja poslovnih žena Srbije istakli su ranije da problem predstavlja održivost biznisa i da se žene uglavnom odlučuju za sektore ličnih usluga poput kozmetičkih, frizerskih salona i slično gde je stopa gašenja poslova znatno veća.

Pokreću, takođe, poslove i u oblasti trgovine, ljudskih resursa, u oblasti prerađivačke, tekstilne industrije… Čak 99 odsto preduzetnica zapošljava manje od 10 osoba i uglavnom posluju u sektoru usluga i na lokalnom tržištu, a većina nema porodičnu preduzetničku tradiciju.

To Udruženje ima različite programe pomoći i podrške ženama koje su na početku osnivanja biznisa ili su ga već počele.

Izvor: b92