Novi Sad: Mekdonalds mora da plati kaznu jer je obezbeđenje zabranilo deci Romima da uđu u lokal

Prekršajni sud u Novom Sadu proglasio je tu kompaniju krivom jer je obezbeđenje restorana “Mekdonalds” 10. jula 2012. godine zabranilo deci romske nacionalnosti da uđu u restoran u centru Novog Sada. Sud je presudio da je na taj način prekršen član 52, stav 2, Zakona o zabrani diskriminacije.

“Novčanom kaznom od 10.000 do 100.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice, odnosno preduzetnik, vlasnik, odnosno korisnik objekta u javnoj upotrebi ili javne površine, ako licu ili grupi lica na osnovu njihovog ličnog svojstva onemogući pristup tim objektima, odnosno površinama”
, piše u članu 52, stav 2, tog zakona.

Kompanija “Najsfuds restorani” ima pravo žalbe na presudu Prekršajnog suda u Novom Sadu. Prijavu je podnela Poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

Kompanija se pred sudom branila navodeći da restoran “Mekdonalds” u centru Novog Sada stalno ima problema s grupom dece predškolskog i ranog školskog uzrasta koja su “potpuno zapuštena”, koja prose, ulaze u restoran, traže novac, povremeno gostima prosipaju piće, guraju, udaraju i napadaju drugu decu.

“Vrlo često pljuju druge, psuju, bez skidanja obuće koriste sprave pripremljenih dečjih igraonica. Brojni gosti se veoma često žale da neće vise dolaziti u restoran dok se ovaj problem ne reši”,
naveli su zastupnici “Mekdonaldsa”.

Prema navodima zastupnika “Mekdonaldsa”, stav da u restoran ne mogu da
ulaze ljudi koji prose, remete elementarni red, higijenski su zapušteni i ne mogu da se kontrolišu nema nikakve veze s njihovom nacionalnošću.

Jedna Novosađanka protestovala je u julu 2012. zbog toga što obezbeđenje “Mekdonaldsa” u Novom Sadu nije dozvolilo da s njom u restoran uđe i troje dece romske nacionalnosti.

Novosađanka Maja Rogić (35) je tada rekla agenciji Beta da je prišla deci koja su se igrala na Trgu slobode, u blizini “Mekdonaldsa” i pitala ih da li su gladni, na šta su oni odgovorili potvrdno.

“Dečak (osam godina) i dve devojčice (sedam i pet godina) trčkali su ispred mene do 'Meka' gde ih je momak iz obezbeđenja restorana zaustavio i rekao da ne mogu da uđu. Prišla sam mu i rekla da sam ja s njima i da ću platiti šta budu naručili, na šta je momak rekao: 'Vi možete da uđete, oni ne'
“, rekla je Rogićeva.

Dodala je da je ipak odlučila da sama uđe u restoran jer joj je bilo žao da deca ispaštaju, a radovala su se obroku i čak joj pokazala na reklami šta bi želela da pojedu.

“Ušla sam, kupila im hranu, pa smo seli u baštu 'Meka' gde smo i jeli”
, ispričala je Maja Rogić, koja je novinaru Bete tada pokazala fiskalni račun od 1.400 dinara, na kojem se vidi šta su deca jela.

Kompanija “Najsfuds restorani” je potom saopštila da će ispitati slučaj diskriminacije malih Roma u restoranu u Novom Sadu.

“Ukoliko je do diskriminacije zaista došlo, pozivamo osobe koje su joj prisustvovale da nam se obrate i mi ćemo slučaj ispitati, reagovati u skladu s politikom poslovanja i najstrože kazniti takvo ponašanje”
, naveli su tada u saopštenju za javnost.

Ta kompanija je takođe bila saopštila da u Srbiji posluje 25 godina i da sve to vreme poštuje prava svih manjina, učestvuje u projektima integracije i pripadnike manjina zapošljava u svojim restoranima.

“Ne želimo da se kompanija 'Mekdonalds' povezuje s bilo kakvim vidom diskriminacije protiv koje se u okviru našeg poslovanja borimo. Vrata naših restorana su otvorena za sve goste i učinićemo sve da tako ostane”,
pisalo je u saopštenju.