Šta će sutra reći Darko Šarić?

Darko Šarić, uhapšen pre pet dana u zajedničkoj akciji Srbije i Crne Gore, prvi put će se sutra pojaviti u Specijalnom sudu gde će se izjasniti o krivici.

Raspitivanje za zdravlje pojedinih političara deluje samo kao najava svega što bi Darko Šarić mogao da ispriča tokom sudskog procesa. Još uvek aktuelni premijer Ivica Dačić ne strepi od Šarićevog svedočenja.

"Nisam čuo da je Šarić deo pregovaračkog procesa. Smatram da je njegovo hapšenje izuzetno važno za Srbiju i za kredibilitet njenih institucija. U svakom slučaju, institucije treba da rade svoj posao", rekao je Dačić i dodao da Šarića i ne poznaje lično.

Prvog dana pred sudijama Darko Šarić bi trebalo da se izjasni o krivici, a kriminolog Zlatko Nikolić ne očekuje da će biti pomenuto ime bilo kog političara.

Ta očekivanja su očekivanja laičke javnosti, oni ih ni ne znaju. Kriminalci ne bi bili to kada bi bili tako pričljivi i predusretljivi prema organima vlasti. Zapravo oni njih, nas doživljavaju kao svoje protivnike”, objašnjava Nikolić.

A nove protivnike ima upravo Darko Šarić. I pored pritisaka i pretnji, neki svedoci spremni su da svedoče, podseća urenik u “Novom magazinu” Đorđe Odavić.

“Mi trenutno imamo tri svedoka saradnika koji su do sada svedočili u ovom postupku i koji se nalaze pod zaštitom države i čija su svedočenja poslužila da se raskrinka kriminalna mreža Darka Šarića u tančine. Pored tri svedoka saradnika mi imamo osam ljudi koji su potpisali sporazum sa Tužilaštvom o priznavanju krivice i čiji iskazi su uvršćeni u proces i na neki način optužuju Šarića”, navodi Odavić.

Za sud nije dovoljna samo nečija reč, već validni dokazi. Pominju se snimci bezbednosnih kamera iz Šarićeve vile, ali njegov branilac Radoslav Baćović kaže da ti snimci ne postoje. I tužilac Miljko Radisavljević kaže da tužilaštvo nije dobilo nikakve snimke.

Osim Šarića sutra će se prvi put pred sudom pojaviti jedan od optuženih njegovih saradnika za šverc kokaina iz Brazila Nikola Dimitrijević zvani Džoni. On je posle tri godine skrivanja položio sudu jemstvo od 200.000 evra za obranu sa slobode, a sud je deaktivirao poternicu koja je za njim bila raspisana.

Iako je po šest spojenih optužnica optuženo ukupno 39 članova Šarićeve grupe, na optuženickoj klupi Specijalnog suda u Beogradu naći će se, osim Šarića i Dimitrijevića svega 12 optuženih, pošto je još njih 15 u bekstvu, devet je priznalo krivicu, a trojica su dobila status svedoka saradnika.

Izvor: b92/ foto: e-atock/MUP Srbije

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.