Promocija vrhunskih "Grand Cru" vina

U ekskluzivnom restoranu “Focaccia”, gala večerom promovisana vrhunska “Grand Cru” vina, francuske vinske kuće “Louis Max” iz Burgundije

U romantično dekorisanoj sali, uz crvene sveće i grožđe, zvanice su zadovoljavale svoje hedonističke porive jer su bile u mogućnosti da uživaju u prefinjenim specijalitetima francuske kuhinje i ekskluzivnim “Grand Cru” vinima, vinoteke “Hedonist”. Vrhunska vina koja se u Francuskoj kategorizuju kao Premier Cru i Grand Cru vina, znači da su ta dva najbolja od najboljih. Burgundija je oblast sa velikom vinarskom tradicijom s kojom se meštani rađaju, žive i umiru.

Priča se da se svaka porodica u Francuskoj svakog meseca počasti barem jednom flašom luksuznog vina i da barem jednom godišnje odvoji novac za ručak ili večeru u luksuznom restoranu.

Što se tiče vina treba veoma je važno da se vino i hrana slažu. Pa smo tako, uz prvo belo vino - Puligny Montrachet Premier Cru, 2001, posluženi puževima. Uz belo vino Corton Charlemagne Grand Cru, 2002, probali smo račiće u sosu. Posle kratkog predaha izneta je "Burgundska rupa", sladoled u šerbetu od rakije, i to nas je, moram vam priznati, baš lepo rashladilo. Na red je došlo crveno vino iz parcele ljubavi, Chambertin Clos de Beze Grand Cru, 2003, uz koje se najbolje slaže biftek u sosu od crvenog vina s pečurkama. Uz četiri vrste kremastih sireva, posluženo nam je Corton Grand Cru, 1997. Kako se večera bližila kraju, tako nam je služeno sve starije vino. Poslednji u nizu i jedno od najslađih, od koga vam definitivno ponestaju reči jeste Chateau Pech-Latt, Lef Demoiselles, Granache, 1998, uz koje nam je poslužen desert - kruška u crvenom vinu, sladoled i čokoladni kolač.

Uz prijatno ćaskanje, pravi uživaoci vina i hrane, koji su slušali svoja nepca, maštu i ukus - Goran Bregović, Đorđe Balašević, Miroslav Mišković, Duška Jovanić i mnogobrojne zvanice nisu imali ni reči zamerke, u nadi da će se ova noć uskoro ponoviti.

Jelena Antonijević

Pogledajte još