NATO zabrinut: Rusi bi mogli da krenu ka Pridnjestrovlju

To bi se moglo pretvoriti u intervenciju Moskve u Pridnjestrovlju, regionu nastanjenom Rusima, koji se otcepio od Moldavije, ocenjuje on.

"Snage (Rusije) koje su upravo na granici Ukrajine, veoma su, veoma krupne i veoma spremne", rekao je američki general na Briselskomforumu koji je organizovao centar za istraživanje Maršalov fond u Nemačkoj.

"S vojne tačke gledišta je zabrinjavajuće što da su nas Rusi 'omekšali' nizom vojnih vežbi", rekao je general.

NATO je ranije posmatrao nekoliko velikih vežbi ruske vojske kada su "velike snage bile i izvodile vežbe", a zatim se povlačile, rekao je najviši vojni zvaničnik NATO.

"A onda smo ove godine videli veliki broj vojnika u stanju pripravnosti i - 'Bum!': ušli su na Krim" dodao je on.

"Apsolutno je dovoljno snaga (Rusije) na istoku Ukrajine da krenu u Pridnjestrovlje ako se takva odluka donese" u Moskvi, upozorio je general Bridlav, uz ocenu da je to "vrlo zabrinjavajuće".

Ali, NATO "ne zna" namere Kremlja, rekao je on.

"Retorika je slična onoj koja se koristila kada su ušli na Krim", rekao je on, dodavši da je Rusija sada "više protivnik, nego partner" NATO.

"Moramo da razmišljamo o našim saveznicima, o raspoređivanju naših snaga i o nivou pripravnosti snaga, tako da budemo pripravni da se branimo - ako bude potrebno, naročito u Baltičkom regionu i drugde", rekao je general.

Ne otkrivajući karte, ali ukazujući da je NATO već ojačao prisustvo u Istočnoj Evropi - posebno u Poljskoj i baltičkim zemljama, komandant je primetio da je "mnogo načina da se postave snage, da se pripreme i povećaju broj vežbi".

Prošle nedelje, šef ukrajinske diplomatije, Andrej Detčitsja isposlovao je u Briselu poboljšanje "vojne saradnje" koje bi, po njegovim rečima, trebalo shvatiti kao "slanje više opreme u Ukrajinu" i zajedničke vojne vežbe.

Od početka krize, NATO je svečano ponovio podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine i potvrdio solidarnost s Kijevom, s kojima održava partnerske odnose od pred kraj 1990-ih godina.

Pored istočne granice Ukrajine, ruske oružane snage izvode vežbe na drugom kraju, u Pridnjestrovlju, izjavio je u petak portparol ruske vojske.

Predsednik Moldavije Nikolae Timofti je u utorak izrazio zabrinutost zbog mogućeg ponavljanja "krimskog scenarija" u svojoj zemlji i obelodanio da je portparol "Parlamenta" Pridnjestrovlja poslat u Moskvu da zatraži priključenje Rusiji, kao što je bilo s Krimom.

U Pridnjestrovlju, na istoku Moldavije čija su većina Rumuni, dominiraju ruska i ukrajinska manjina. Taj region se otcepio, uz podršku Moskve, na kraju rata 1992, godinu dana posle raspada SSSR-a, ali njegovu nezavisnost nije priznala nijedna zemlja.

Rusija od tada ima vojnike u Pridnjestrovlju, protiv volje vlade Moldavije, i uprkos obećanju iz 1999. da će ih povući.

Foto: Beta/AP Photo/Virginia Mayo
izvor: B92

Pogledajte još