Miščević: Srbija na korak od korišćenja sredstava EU za poljoprivredu

Miščević je objasnila da je Srbija na korak od dostizanja akreditacije za korišćenje sredstava koja su direktno namenjena za pomoć i podsticaj poljoprivrednoj proizvodnji.

U prvoj fazi ta sredstva iznose 11 miliona evra na godišnjem nivou, što je tek priprema za korišćenje strukturnih fonodova i sredstava iz zajedničke poljoprivrredne politike koji su mnogo veći i značajniji, rekla je Miščević novinarima uoči početka konferencije "Agrarna politika Srbije" u organizaciji NIN-a.

Ona je navela i da bi Uprava za agrarna plaćanja trebalo da bude osnovana odmah nakon formiranja nove vlade, navodeći da je organizaciono mnogo jednostavnije da ona bude u Beogradu.

"Sledeći korak je da se u Upravi zaposli dovoljan broj ljudi da bi mogli da urade posao, što podrazumeva dodatna sredstva i investicije koje prema proračunima Ministarstva poljoprivrede iznose 1,6 miliona evra"
, rekla je Miščević i dodala da je to velika investicija, ali da su sredtstva za pomoć poljoprivredi već obezbeđena.

Ona je rekla i da se o promeni Uredbe o nivou alfatoksina u mleku nije mnogo razgovaralo na skriningu u oblasti poljoprivrede i naglasila da je to jedna od stvari koje će Srbija morati da uskladi sa standardima EU.

Na skrinigu se pričalo o standardima bezbednosti hrane koji su, kako je rekla, brojni i zahtevaju dosta investicija, referentne laboratorije i kontrolu svega što je dogovoreno u standardima EU.

Miščević je rekla da su na skriningu radili analitički pregled razvoja sela i ruralnih područja, što je prva faza Poglavlja 11.

Razgovaralo se, kako je dodala, i o pitanju organizacije zajedničkog tržišta poljoprivednih proizvoda.

"Poljoprivredni proizvodi su drugačiji i zbog njihove specifičnosti, a posebno obradjenih proizvoda potrebno je bolje organizovanje"
rekla je Mišćević, precizirajući da su tada pokrenuli pitanja mlječnih proizvoda, žive stoke, voća, povrća, vina sa naglaskom na organskoj proizvodnji.

Pričalo se i o zaštiti domaćih brendova, jer prema njenim rečima, naše gradjane posebno zanima kako da zaštite svoje proizvode kada udjemo u EU.

Miščević je poručila da u okviru pregovora, u razgovorima o poljoproivredi, ne počinjemo od nule.

"Počinjemo sa Strategijom razvoja koju je Ministarstvo poljoprivrede nedavno predstavilo, a razgovaraćemo na ovu temu svi zajedno uz konsultaciju sa ljudima iz struke"
, zaključila je Mišćević.


Blic

Pogledajte još