Počelo suđenje kradljivcima testova za prijemni: Ne osećaju se krivim

Pred Drugim osnovnim sudom u Beogradu danas je počelo suđenje bivšoj radnici Službenog glasnika Zorici Matić, optuženoj za krađu testova za polaganje male mature u junu 2013. godine, kao i Željku Cvetkoviću i Nenadu Mijalkoviću, kojima se sudi zbog prikrivanja tog dela.

Matićeva je priznala da je testove uzela, navodeći da je to učinila iz najbolje namere kako bi pomogla prijateljima čija su se deca spremala za upis u srednje škole, kao i da zauzvrat nije ni tražila, ni dobila ništa.

Mijalković i Cvetković tvrdili su da testove nisu prodavali niti podelili nekom drugom i da čak ni njihova deca nisu znala da su to pravi testovi.

Svo troje su rekli su da se ne osećaju krivim.

Njihov zajednički branilac Saša Milovanović ocenio je da je slučaj krađe testova pravno pitanje, a ne krivično delo.

"Najpre bi tužilastvo trebalo da pribavi ugovor o radu koji je Matićeva imala u Službenom glasniku. Ona nije imala status službenog lica, niti su testovi imali karakter službene tajne. Zbog toga ne vidim da postoje elementi za krivično gonjenje", rekao je advokat.

Pred početak suđenja krivični postupak je razdvojen u odnosu na četvorooptuženu, kozmetičarku Draganu Dončić, kojoj će se na predlog njenog branioca nadalje suditi zasebno zbog "neodložnih sezonskih poslova".

Suđenje se nastavlja 23. aprila, kada će biti saslušan predstavnik Službenog glasnika.

Zbog "provaljivanja testova" rezultati polaganja male mature ove godine se nisu vrednovali za upis u srednje škole.

Nenad Mijalković

Tužilaštvo tereti Matićevu, da je od 6. do 12. juna kao radnik za pakovanje testova u Javnom preduzeću "Službeni glasnik" ukrala tri kombinacije testova iz srpskog i dva iz matematike tako što ih je stavila u svoj grudnjak, dok je treću kombinaciju testa iz matematike fotografisala.

Sumnja se da je kombinacije dala ostalim osumnjičenima, a sve je radila u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi.

Matićeva se tereti za običnu krađu jer, kako su u sudu objasnili, testovi nemaju karakter službene tajne.

Tako su i za krađu i za prikrivanje zaprećene iste kazne - do tri godine zatvora ili novčana kazna.

Nakon ove afere u javnosti je pokrenuto pitanje odgovornosti ministra prosvete Žarka Obradovića, a on nedugo potom u rekonstrukciji Vlade ostao bez ministarske fotelje.

izvor: večernje novosti

Pogledajte još