Svet ne veruje Amerikancima, Srbi misle da su najopasnija nacija

Istraživanje je sprovedeno u 65 zemalja sveta, a učestvovalo je 66 hiljada ljudi. Tek tri procenta žitelja Francuske i četiri procenta žitelja Italije smatraju da je Amerika danas najveća pretnja svetskom miru. U drugim zapadno-evropskim zemljama taj procenat se penje do 15 odsto, dok u Azijskim zemljama četvrtina građana to misli, a na bliskom istoku čak i trećina. Čak je 17 odsto ispitanika u Kanadi i 13 odsto u samoj Americi ocenilo da su SAD najveća pretnja miru u svetu.

Najveći broj onih koji Ameriku vide kao opasnu, pored Srbije gde je taj broj 45 odsto, jeste u Pakistanu (44 odsto), Turskoj (45 odsto), Bosni (49 odsto) i Kini (49 odsto). Na vrhu liste je Rusija gde polovina građana deli to mišljenje.

– Ovakav rezultat odraz je aktuelne situacije u svetu poslednjih godina – ocenio je Andrej Milekhin, jedan od direktora VIN-Galup internešnel – Zapad je zadržao ekonomsku i vojnu prednost, ali njegovo tumačenje onoga što je dobro i ono što je loše se sve više dovodi u pitanje. Svedoci smo protesta u Aziji, Latinskoj Americi, na post-sovjetskom prostoru, u istočnoj Evropi. Jedan centar svetske uprave pokazao se kao neefikasan i opasan, pa čak i kao pretnja svetu – dodao je on.

izvor: Blic