Rođaci kineskih putnika iz nestalog boinga protestovali ispred ambasade Malezije u Pekingu

Dan pošto je malezijski premijer Nadžib Razak saopštio da je avion na letu MH 370 pao u okean sa svih putnicima, među kojima su 153 Kineza, oko 200 okupljenih Kineza oko ambasade Malezije bacali su plastične flaše, pokušavali da otvore kapiju, skandirali – “lažovi” i izvikivali druge parole osuđujući način na koji su malezijski zvaničnici rukovodili dugotrajnom dramom oko aviona.

“Recite istinu! Vratite naše bližnje!'', vikali su oni ispred ambasade gde je bilo mnoštvo policije i gde je došlo do kratke opšte tuče kada su neki od rođaka pokušali da priđu novinarima, ali nije ništa preduzeto da se demonstracije prekinu, prenela je agencija AP.

Grupa okupljenih uručila je protestno pismo Ambasadi, pre nego što su sa nekoliko autobusa otišli.

AFP navodi da je malezijski premijer branio svoju odluku da sačeka sa saopštavanjem analize novih satelitskih podataka prema kojim je avion uleteo u Indijski oken daleko od obala zapadne Australije.

“Ne pokušavamo da pronađemo iglu u plastu sena, mi i dalje pokušavamo da definišemo gde je seno”, rekao je premijer, pošto je malezijski Boing 777 nestao 8. marta sa radara na letu od Kuala Lumpur do Pekinga.

Kinesko ministarstvo inostranih poslova danas je izrazilo nadu da će Velika Britanija obezbediti satelitske podatke britanske firme “Inmarsat” o nestalom avionu malezijske kompanije.

Portparol ministarstva Hong Lei rekao da se nada da “relevantna zemlja” može da ih obezbedi, pošto se malezijski premijer juče pozvao na te podatke kada je izjavio da se avion sa leta MH370 srušio u južnom Indijskom okeanu 8. marta.

Pred ambasadom Malezije na trenutke je bilo i sukoba sa kineskom policijom

Nestabilno vreme i opasni meteorološki uslovi koje je izazvao antarktički hladni front koji je udario u topao vazduh na 2.500 kilometara od zapadne obale Australije, kako se očekujem,a ozbiljno će uticati na dalju potragu za ostacima aviona u narednim nedeljama i mesecima, navodi britanski Dejli mejl.

Meteorolog Australijske avijacije i konsultant za vazduh i more su najavili teška vremena za avione i brodove u Indijskom okeanu i da će tokom osam meseci duge zime u ovoj oblasti sa velikim talasima i jakim vetrovima biti veoma teško vršiti pretragu u oblasti.

Izvor: Blic/ foto: AP