Noje

Nikada ranije nije ova priča o Noju ispričana na velikom platnu sa takvom živošću, pozivajući publiku da iskusi ove neverovatne događaje kroz oči i emocije Noja i njegove porodice, dok prolaze kroz strah i veru, uništenje i trijumf, poteškoće i nade.

Cela priča o Noju i barci koju je sagradio pre nego što planeta biva uništena, zauzima samo nekoliko strana u Knjizi Postanja. Ali tih nekoliko pasusa je tokom vremena imalo dubok i dugotrajan uticaj na milijarde ljudi širom planete, zato što potresa najveće dubine zla i najviše visine vere i održava nadu u iskupljenje nakon katastrofe.

Priča je prvi put preneta na filmsko platno 1928. godine pod naslovom "Nojeva barka" koja je bila kratkometražna holivudska produkcija biblijske poplave sa elementima drame Prvog svetskog rata. Od tada je napravljeno nekoliko Diznijevih kratkih animiranih adaptacija, i nekoliko stripovnih varijanti, ali nikada niko nije priču o Noju obradio kao vizuelnu avanturu koja je i dugometražni film sa ozbiljnom produkcijom, vizuelni užitak koji oživljava stranice Biblije, niti je jedan reditelj ponirao direktno u njene osnovne motive - šta znači biti čovek. Aronovski smatra da Nojeva priča konačno može da se ispriča kako treba tehnologijom 21 veka, dok će se i dalje poštovatu snažna priča biblijskog teksta. "Nisam hteo da produbljujem predrasude koje već postoje u pop kulturi o Noju. Hteo sam da ovaj Noje bude svež, neposredan i realan".

Režija: Darren Aronofsky
Uloge: Russell Crowe, Jennifer Connelly, Ray Winstone, Emma Watson, Anthony
Hopkins i Logan Lerman
Scenario: Darren Aronofsky i Ari Handel

Pogledajte još