Nemoguće rasvetliti pad aviona

Malezijski premijer Nadžib Razak juče je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da se avion Boing 777 s 239 putnika i članova posade, koji je nestao 8. marta, srušio u Indijski okean.

Brodovi, avioni uz pomoć raznih tehničkih instrumenata pokušavaju da pronađu i najmanji trag aviona koji je nestao daleko od svoje prvobitne putanje.

Satelitski podaci su pokazali da je poslednja pozicija aviona bila na sredini Indijskog okeana, u zoni "zapadno od Perta", precizirala je matična malezijska aviokompanija.

Operatori satelita "Inmarsat" i Britanski biro za istraživanje vazduhoplovnih nesreća - AAIB su zaključili da je avion na letu MH370 odleteo južnim koridorom, umesto ka severu, za Peking, i da je njegova poslednja pozicija u oblasti Indijskog okeana".

Još se ne zna mesto na kojem je avion srušio. Ostaju, takođe, pitanja zašto i kako se srušio, kao i zbog čega je avion potpuno promenio putanju.

Stručnjaci smatraju da je gotovo nemoguća misija pronaći crne kutije aviona na ogromnoj vodenoj površini, udaljenoj oko 2.500 kilometara od australijskog grada Perta.

Svi avioni komercijalnih letova imaju i drugu crnu kutiju koja snima razgovore u pilotskoj kabini, ali ostaju snimljena samo prva dva sata leta.

Stručnjaci zato veruju da nisu snimljeni razgovori koji su doveli do promene putanje, pošto se to dogodilo na pola puta između Malezije i Vijetnama.

Pominju se tri moguća scenarija - otmica, sabotaža nekog od pilota i iznenadni kvar koji je primorao pilote da uključe automatskog pilota do kraja leta. Za sada ništa ne govori u prilog nijedne od ponuđenih hipoteza.

Stručnjak aeronautike Kris Jets ocenio je da je malo verovatno da se jednog dana sazna istina.

"Još ne znamo u kakvom su psihičkom stanju bili pilot i kopilot. Ne znamo ni da li je neko ušao u pilotsku kabinu i preuzeo kontrolu nad avionom",
rekao je Jets.

Stručnjak Entoni Brikhaus je rekao da crne kutije mogu da budu još dve nedelje funkcionalne.

"Ukoliko se one ne pronađu, verovatno nikada nećemo saznati šta se zapravo dogodilo",
dodao je Brikhaus.

U potrazi za nekim fizičkim dokazima neophodnim za rešavanje misterije nestalog aviona, učestvuju brodovi iz 26 država, među kojima iz Australije, Kine, Japana i Velike Britanije.

Izvor: Beta/ foto: Beta/AP

Pogledajte još