DIF prevario studente: Prodavao kurs kao višu školu

Svi ti diplomci koji su između 2001. do 2005. završili Višu trenersku škola prevareni su da će imati šesti stepen obrazovanja. Kad su upisivali, ne samo da je od njih sakrivano da je to samo škola za više trenere već su ih ubeđivali da se radi o Višoj trenerskoj školi. Zbog toga 40 diplomaca sprema tužbe.

Ovu prevaru je otkrio docent DIF-a Branko Gardašević, koji je dobio status uzbunjivača u Agenciji za borbu protiv korupcije, a nedavno je uklonjen sa fakulteta.

Gardašević, koji u periodu famozne više škole nije bio na DIF-u, kaže da je to otkrio u leto 2012. godine, kada su počeli da dolaze studenti i traže uverenja o šestom stepenu.

- Stizali su nam zahtevi iz inostranstva za proveru diploma iz Crne Gore, Bosne, čak i iz Turske, jer su se mnogi diplomci zaposlili u inostranstvu. Onda sam počeo da kopam po arhivi i otkrio o čemu se radi. Mi nismo mogli da im damo to uverenje, jer DIF u to vreme nije ni imao pravo da organizuje višu školu, a studenti tvrde da im je rečeno da su studenti više škole. Onda sam rukovodstvo DIF-a upozorio na problem, ali njihov odgovor je bio da su studenti sami krivi jer se nisu dobro informisali - kaže on.

Sadašnji dekan DIF Vladimir Koprivica kaže da zaista u spornom periodu fakultet nije imao pravo na organizovanje Više škole.
- Sportski savez je od DIF-a tražio da nastavimo školovanje za više trenere i mi smo organizovali dvogodišnju nastavu. Studenti jesu dobili diplome, ali to nisu diplome Više škole, na njima nema potpisa rektora. Oni imaju status višeg trenera i sa tim mogu da rade u sportskim organizacijama, a ne u policiji, Carini... - kaže Koprivica. On nije znao da kaže ni koji stepen obrazovanja je Škola za više trenere, kao ni da objasni zašto su studenti dobijali indekse u kojima stoji napomena da je najniži stepen obrazovanja upravo viša škola. Dodao je da im je indeks dat da se zabeleži šta rade.

Među obmanjenima se nalaze i pripadnici MUP. Jedan od njih Veselin Nikolić je diplomac tzv. Više škole za trenere koja je funkcionisala od 2001. do 2005.

- Upisao sam Višu školu 2005, a diplomirao 2007. Kada smo se upisivali, na DIF-u nam je rečeno da je u pitanju viša škola sa šestim stepenom. Školarina sa dva kampa je koštala više od 2.000 evra, imali smo četiri semestra, polagalo se 19 ispita, imali smo indekse i dobili diplome. Ja sam rodom iz Leskovca, nas 40 iz tog grada je upisalo tu školu. Imam i izjave kolega da su nam na DIF-u rekli da je u pitanju viša škola, lično su nam to rekli profesori Dušan Radoja, Saša Janković i Veljko Aleksić - priča Nikolić. On kaže da je među diplomcima mnogo njegovih kolega koji su na osnovu te diplome napredovali u službi.

- I ja sam nedavno dobio mogućnost da u MUP-u dobijem funkciju u skladu sa višom školom, i rečeno mi je da tražim uverenje o završenom šestom stepenu, što sam i uradio 16. januara, ali još nisam dobio odgovor. Obratio sam se profesoru Markoviću, Ministarstvu prosvete sam poslao zahtev, ali nema odgovora. Onda mi je profesor Gardašević pošteno objasnio da se radi o prevari, zbog čega sam i uzeo izjave 40 kolega i predao ih advokatu koji će tužiti DIF - kaže Nikolić. On navodi da niko od njih ne bi platio 2.000 evra školovanje da su znali da se ne radi o višoj školi. Danas škola za trenere na DIF-u košta 30.000 dinara i traje nekoliko meseci.

Izvor: Blic

Pogledajte još