Brazilski milijarder vežbanjem, meditacijom, ishranom i ženidbama planira da "prevari smrt"

Dok se polako približava devetoj deceniji života, on trenira boks, igra skvoš, diže tegove… Ima sedmogodišnju ćerku i trogodišnjeg sina sa drugom ženom, Gejzi, koja ima 41 godinu: aktuelna supruga mlađa je od svo četvoro dece iz Dinizovog prvog braka, piše “Blumberg”.

Diniz ne krije tajne kojima je zadržao mladolikost i dobru formu. Sažeo ih je u knjizi “Pametni izbori za uspešan život” (Smart Choices for a Successful Life), koja je bestseler u Brazilu, gde milijarder živi i gde je zaradio bogatstvo.

Po Blumbergovom indeksu milijardera, njegovo bogatstvo procenjeno je na 3,5 milijardi američkih dolara, a zaradio ih je izgradnjom supermarketa, koji su postali najveći maloprodajni lanac u Brazilu.

U intervjuu koji je dao na svom modernističkom imanju u Sao Paolu, Diniz kaže da “mora da veruje da je večan” i otkriva pravila kojima će, veruje, “prevariti smrt”: svakodnevne naporne vežbe, sagorevanje viška kalorija, istraživanje “unutarnjeg sebe”, molitve, strast.

“Voleo sam žene žestoko…svaku u svoje vreme”
, kaže.

Kad čovek ima “sav novac ovog sveta”, jedino što još mora da osvoji je – vreme. Bogati i moćni oduvek su pokušavali da na najrazličitije načine “kupe još života”.

Dvadesetih godina 20. veka, bogataši iz celog sveta hrlili su na jug Francuske da bi im ruski hirurg Sergej Voronov u mošnice presadio tkivo iz testisa majmuna. Verovali su da će tako usporiti starenje.

Kineski lider Mao Cedung spavao je sa stotinama devojaka, vođen taoističkim verovanjem da seks sa devicom produžava život.

Danas, bogataši se uzdaju u nauku. Osnivač “Orakla” i osmi najbogatiji čovek na svetu Lari Elison osnovao je fondaciju koja se bavi izučavanjem dugovečnosti.

Brazilski milijarder, međutim, pre svega veruje u “unutrašnji mir” kao recept za dugovečnost. Posvećeni katolik, često meditira pored statue Device Marije, u maloj beloj kapeli smeštenoj u njegovom dvorištu, tačno iza dva bazena…

Ipak, navodi “Blumberg”, Diniz “nije Dalaj Lama” i nije uvek bio “miran”.

Obogatio se stavljajući posao na listi prioriteta iznad porodice. Četvoro od pet naslednika isključio je iz svoje poslovne imperije. Priznaje da je pre bio i preke naravi: za čas bi planuo i potukao se na utakmici, bio je krajnje besan vozač, godinama ni rođena majka nije htela s njim da razgovara.

U međuvremenu je “omekšao”, iako su “tuče” postale deo njegove nedeljne rutine – pošto dva puta sedmično trenira boks u privatnoj teretani.

Vežbe radi dva sata dnevno, a njegov trener kaže da je intenzitet tih treninga predviđen za prosečnog 40.godišnjaka.

Kad je reč o ishrani, u skladu je sa novijim otkrićima nauke – da ograničavanje unosa kalorija produžava život i predstavlja dobru prevenciju raku. Izbegava beli hleb i crveno meso, a proteine uglavnom unosi jedući mocarelu – koja je obavezni deo salate koju mu skoro svakog dana donose iz restorana “Dresing”, koji je vlasništvo jednog od njegovih sinova. Kad izlazi na večeru, naruči i lazanju, a od roštilja bira odrezak.

Diniz kaže da se uzda i u gene: njegov otac umro je u 94. godini, a majka u 98.
Zaključuje da su čoveku u postizanju mira “veoma korisni novac i moć”. Diniz od svoje 29. godine redovno ide na psihoterapije, a danas procenjuje da je cena tih seansi koje traju skoro pola veka koštala koliko većina Brazilaca ne zaradi za ceo život.

U intervjuu 2012. godine, njegova mlada supruga hvalila se da je Diniz u krevetu “poletan kao dečak”.

Dinizova najmlađa deca mlađa su od nekih njegovih unuka… kojima je, uzgred, zabranjeno da ga zovu “deda”. Zovu ga “Bilo”.

Izvor: Blic