Srbija na putu da zabrani e-cigarete

Australija, Kanada, Izrael, Meksiko, Brazil, Panama i Ujedinjeni Arapski Emirati zabranile su e-cigarete. Zakoni koji regulišu korišćenje i prodaju trenutno variraju i predmet su rasprave u mnogim zemljama.

"Upravo je Evropska komisija objavila direktivu da elektronska cigareta nije medicinsko sredstvo za odvikavanje od pušenja. Propisana je maksimalna količina nikotina, ali je zabranjeno njihovo reklamiranje kao i ostalih duvanskih proizvoda",
ističe dr Srmena Krstev, predsednica Komisije za prevenciju upotrebe duvana pri Ministarstvu zdravlja.

E- tečnost, koja je ključni sastojak elektronskih cigareta, moćan je neurotoskin. Male doze mogu da izazovu povraćanje i napade, a ponekada mogu biti i fatalne. Kafena kašičica razređene e-tečnosti može da ubije malo dete, rezultati su najnovijeg istraživanja objavljenog u “Njujork Tajmsu”.

Istraživanje pokazuje da se radi o novoj vrsti droge, ali u tečnoj formi. Nikotin se izvlači iz duvana, dodaju mu se različiti ukusi, boje i hemikalije, i takvom mešavinom se pune e-cigarete. Proizvodnja e-tečnosti u Americi nije regulisana federalnim zakonima. Miksuje se u improvizovanim fabrikama, a onda se legalno prodaje u prodavnicama i preko interneta, zapakovana u male flašice, koje većina konzumenata e-cigareta čuva u kući zbog dopune. Dokazi o potencijalnim opasnostima koje vrebaju su u porastu. Toksikolozi upozoravaju da e-tečnosti predstavljaju veliki rizik po zdravlje.

U Minesoti je u 2013. bilo 74 slučajeva trovanja e-cigaretama i nikotinom, a 29 se odnosilo na decu do dve godine, koja su e-cigarete i e-tečnost uzela misleći da se radi o slatkišima i žvakaćim gumama. E-tečnost je mnogo opasnija od duvana, jer se apsorbuje mnogo brže, čak i u razblaženoj formi.

Sa druge strane, proizvođači e-cigarete reklamiraju kao zdraviju alternativu običnoj cigareti. Tu tvrdnju opravdavaju time da uz njeno korišćenje ne postoji pasivno pušenje i da one ne sadrže hemijske i kancerogene supstance koje se nalaze u duvanu.

Zdravstveni stručnjaci tvrde da još nemaju potpunih informacije, jer ne postoje validne studije sa snažnim argumentima da je elektronska cigareta neškodljiva za ljudsko zdravlje.

"Zdravstvene posledice korišćenja e-cigareta još uvek nisu poznate. Moguće koristi ili štetna dejstva njihove upotrebe su predmet neslaganja između različitih zdravstvenih organizacija i istraživača. Kontrolisane studije su retke zbog toga što je izum relativno skoro dospeo na tržište. Ipak, one su štetne po zdravlje jer sadrže nikotin, neke hemijske materije koje su kancerogene, dok ostale supstance koje sadrži nisu dovoljno proučene"
, objašnjava dr Krstev.

Izvor: 24sata

Pogledajte još