Šta da očekujemo od novog iPhone-a, i da li iWatch uopšte postoji?

Verovatno jedan od najvećih Apple tračeva iz prošle godine je iWatch. Prema mišljenju Majka Oertlija iz Optech, Apple nema u planu ovaj nosivi gedžet. On smatra da iWatch ne postoji, niti će ikada postojati. Svoju pretpostavku Oertli zasniva na istoriji kompanije, koja je poznata po tome da ne pušta proizvode sve dok tehnologija nije u potpunosti razvijena. Da bi se Apple odlučio da razvije nosivi gedžet baterija i komponente morale bi da budu znatno manje, smatra Oertli.

Apple bi, prema Oertlijevim tvrdnjama, ciljao na mnogo višu klasu kada je reč o dizajnu, zbog čega bi cena pametnog sata bila veća od 1.00 dolara, dok je cena premium smartfona negde oko 600 dolara. Sa cenovnom razlikom od 400 dolara male su, skoro pa nepostojeće, šanse da će Apple lansirati ovaj proizvod na neprovereno tržište.

Oertli takođe smatra da tu nastaje problem i sa samom prodajom sata. Oni koji kupuju luksuzne satove kupuju ih zarad dizajna i kako bi naglasili svoj stil, a ljude koji bi stvarno želele da kupe pametni sat više interesuje funkcionalnost. Nekadašnja filozofija kompanije “dizajn za široke narodne mase” i iWatch jednostavno ne idu jedno uz drugo.

Sa Oertlijem se slaže i Kreg Hokenbri iz Furbo-a.

“Moje shvatanje je da još uvek nije dostupna tehnologija potrebna da se napravi uređaj koji će raditi sve,” prenosi BGR njegov stav, “Trenutno postoji previše kompromisa.”

Glasine o iWatch-nisu jedine koje demantuju mnogi stručnjaci, sumnja pada i na mnoga nagađanja o iPhone-u 6, što buni sve one koji jedva čekaju novi smartfon.

AppleInsider izveštava da iPhone 6 neće posedovati kameru sa većim brojem pikesla, već će, umesto toga, kompanija nadograditi softver kamere. Apple neće ulaziti u trku sa kamerama visoke rezolucije koje forisra konkurencija, već će njihov pristup biti mnogo suptilniji i uključuje poboljšanje sočiva i optike, ali bolje performanse kamere. Ova kombinacija poboljšanja omogućiće mnogo kvalitetniju sliku, tvrdi Apple Insider.

I na kraju opet ostajemo na istom zaključku, i dalje nije sigurno koje su glasine tačne, a koje ne. Samo će vreme pokazati da li su ovi stručnjaci bili u pravu. Ono što je sigurno je da će, onog trenutka kad Apple lansira nove proizvode, na red doći nove glasine kojima ćemo moći da se bavimo.

J. Radovanović

Pogledajte još