Venčanje, karijera, hemoterapija: Kada tumor sruši životne snove

Njeno telo se čudno ponašalo u poslednje vreme. Išla je redovno na vežbe, hranila se zdravo ali jednostavno je gubila na težini. Doduše imala je nedavno grip i priklješten nerv u vratu ali ta čudna osetljivost na svetlost je zabrinjavala.

Bilo je oko pet sati kada je konobar primio njenu porudžinu (spanać i špagetie) i upravo tada je zazvonio telefon. Bio je to njen doktor, zvao je da joj javi rezultate. Pomislila je: Napokon da mi padne kamen sa srce i da mogu na miru da ručam. "Hvala doktore! Saznanje da nemam tumor zaista je olakšavajuće" ali njegovo odgovor je bio : Ena žao mi je imaš tumor!

Kada se dijagnoza tumora postavi u dvadesetim ili tridesetim godinama za tu mladu osobu se život zaustavi. Oni moraju da se suoče se sa činjenicom da možda nikada neće imati decu, izgraditi karijeru, dočekati penziju.

Kada je Ena otišla kući da roditeljima saopšti strašnu vest shvatila je da još uvek nije njeno vreme da ode. Njen posao, prijatelji i novi stan u koji se tek nedavno preselila sve se srušilo. Njen otac je otvori bocu vina i tako su zajedno zurili u prazno.

Nakon nekoliko nedelja rečeno joj je da ima redak i agresivan oblik raka limnfnih žlezda, emocije su je preplavile i shvatila je to mora nekako da kanališe pa je odlučila da sve stavi na "papir".

Otvorila je blog Kill it in the Butt! na kome je pisala svoja osećanja a jedna od prvih misli je da u 29. godini shvatila da telo više nije njeno kao i da se osećala duboko izdanom.

Ena je upoznala Džona kome  je dijagnostifikovan tumor testisa u 26 godini zajednički prijatelji su ih spojili. On je već prošao ono što je Enu tek čekalo pa je umeo da joj pomogne na pravi način. U toku razgovora joj je rekao da će njena smeđa kosa ponovo izrasti.  Uspeo je da joj vrati osmeh na lice.

Ona je prošla 120 sati hemoterapije. Bolničku sobu je ukrasila sa fotografijama porodice, prijatelja i mesta koja je želela da obiđe. Nakon prve faze hemoterapije situacija se poboljšala i onase podigla iz pakla. Povezala se preko Fejsbuka sa prijateljicom koju nije videla još od detinjstva koja prolazila kroz isti pakao: Važno da je znate da niste jedina osoba ne svetu koja prolazi kroz to teško stanje.

Šest meseci nakon završene kompletne hemoterapije Ena je upozanala Dejvida i nakon samo nekoliko sati razgovora shvatila je da ima toliko toga zajedničkog sa njim. Nakon godinu i po dana stupili u u brak i uspela da sa njim da obiđe sva ona mesta o kojima je nekada maštala.

Pogledajte još