Presuda Šamilu: Umesto zatvora, rad za opšte dobro

Tokom suđenja je dokazano da je početkom prošle godine na Fejsbuk profilu postavio video snimljen u svom domu kako bi uznemirio građane Hrvatske, kao i zbog "ozbiljnog narušavanja njenih ustavnih, političkih, privrednih i društvenih struktura".

Mamić (42) je tada pozvao na napade na objekte specijalne policije, posebno u Zagrebu i bazi u Lučkom, na policijske stanice, sve objekte i javne ustanove, na saobraćajne komunikacije...na bankare i zlatare, pripadnike "šiptarske" i druge mafije i sve građane sklone kapitalizmu, Briselu, EU i NATO savezu.

Snimak s potpisom "komandir Šamil", na kojem Mamić odeven u maskirno odelo poziva na napade, neko je 13. januara prošle godine objavio na Jutjubu, nakon čega su delove preneli brojni mediji. Mamić je sutradan uhapšen.

Inače, podseća agencija Hina, snimak je objavljena samo nedelju dana nakon eksplozije bombi u zapadnom delu Zagreba.

Suđenje Mamići je počelo 24. februara ove godine, a sudsko veće Županijskog suda u Splitu presudu je izreklo juče - za svaki dan koji bi trebalo da provede u zatvoru odradiće dva sata za opše dobro.

Predsednik sudskog veća Zoran Kežić je prilikom obrazloženja presude rekao kako je u pitanju društveno vrlo opasno delo, koje uznemirava javnost i preti poretku, poručivši Mamiću da je dobio dovoljan broj sati dobrotvornog rada da pridonese boljitku društva i da bude "zahvalan Bogu za milosrđe što nije završio u zatvoru".

Izvor: Blic

Pogledajte još