10 grešaka koje vode do prejedanja

Foto: mikasa / yayimages.com

Čak i kada vam se čini da vodite računa o ishrani, moguće je da napravite neke uobičajene greške u koracima i prepustite se prejedanu. Kao rezultat toga, osećate nadutost, mučninu, a povremeno i osećaj krivice. Ukoliko neke od sledećih navika prepoznate kod sebe, vreme je za promene koje će se pozitivno odraziti na vašu liniju i zdravlje.

1. Preskačete doručak. Iako vam se možda čini da je preskakanje doručka odličan način da ne unesete dodatne kalorje - grešite. Može se desiti da već pri sledećem obroku nadoknadite sve kalorije koje ste preskočili i unesete čak i one koje vam nisu neophodne. Pogledajte i 5 predloga za zdrav doručak

2. Jedete dok gledate televiziju. Ukoliko stalno nešto grickate ispred TV ekrana ili dok sedite za kompjuterom, nalazite se u opasnoj klopci da se prejedete. Dok ste koncentrisani na radnju omiljene serije, nećete baš imati dovoljno vremena da razmišljate o količini hrane koju jedete. Zato je dobro da se za vreme obroka posvetite samo hrani.

3. Ne kontrolišete veličinu porcije. Ne prepuštajte se iskušenju da uživate u obilnom obroku samo zato što je to samo jednom. Pažljivo isplanirajte svoje obroke i odredite veličinu porcije. Važno je da imate dovoljno samokontrole da kažete ne tom primamljivom drugom parčetu pice.

4. Ne razlikujete glad i žeđ. Mnogi mešaju osećaj gladi i žeđi. Ukoliko ste nedavno jeli i čini vam se da ste i dalje gladni, popijte čašu vode. Može se desiti da vam je organizam tražio tečnost, pa će povećan apetiti splasnuti u roku od pola sata.

5. Obroci za dvoje. Kada vaš partner nije zabrinut oko prejedanja može biti zaista teško fokusirati se i odoleti zajedničkim obrocima, čak i kada niste gladni. Pokušajte da nađete kompromis, pa za vreme obroka ne morate jesti istu hranu.

6. Vaši tanjiri su preveliki. Da li znate da i veličina tanjira može da utiče na količinu hrane koju pojedemo? Stručnjaci to nazivaju - greške zbog velikih tanjira. Kada vam je oko hrane na tanjiru više praznog prostora, čini vam se da je i porcija manja. Umesto da sipate više hrane u tanir, jedite iz manjih činija i tanjira.

7. Prepuštate se uživanju uz osećaj krivice. Svako ko misli da osećaj krivice koji oseća nakon uživanja u visokokaloričnoj primamljivoj hrani može da ga učini zdravijim, vara se. Osećaj krivice može imati potpuno suprotan efekat, odnosno može da dovede do ponovnog prejedanja.

8. Ne jedete užinu. Nažalost, mnogi misle da su sve grickalice nezdrave. Važno je da znate da vam grickalice mogu pomoći da uspostavite zdrav režim ishrane. Zdrave grickalice pre i posle vežbanja mogu organizmu pružiti neophodne materije, a užina između obroka može sprečiti prejedanje.

9. Jedete obilne obroke nakon vežbanja. Kada završite s napornim vežbama, može vam se javiti povećan apetit, ali fizička aktivnost ne može biti izgovor uživanju u visokokaloričnoj hrani.

10. Prejedanje na emocionalnoj osnovi. Ukoliko imate običaj da se tešite hranom, niste jedini. Zalogaji omiljene hrane nam se mogu činiti kao najbolje rešenje kada se osećamo uznemireno ili tužno, ali je taj efekat kratkotrajan i organizmu činite veliku nepravdu. Kada sledeći put posegnete ka hrani za utehu, zapitajte se da li ste stvarno gladni. Možda deluje bezazleno, ali ovo pitanje vas zaista može sprečiti da se prepustite kratkotrajnom uživanju koje lako može preći u lošu naviku.

B92

Pogledajte još