Pritvor za bivše čelnike SIEPA

"Sudija za prethodni postupak Specijalnog suda u Beogradu saslušao je osumnjičene i potom je doneo odluku o pritvoru. Odluka je doneta zbog opasnosti da bi u toku istrage mogli da utiču na svedoke", izjavila je portparol suda Dušica Ristić.

Prethodno je pritvor za osumnjičene zatražilo Tužilaštvo za organizovani kriminal koje je osumnjičene saslušavalo sinoć i jutros.

Jasna Matić i troje bivših čelnika SIEPA su osumnjičeni da su izvršili krivično delo zloupotrebe službenog položaja.

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević naveo je da se krivičnom prijavom Uprave kriminalističke policije njima na teret stavlja zloupotreba službenog položaja u SIEPA, jer su od 2006. do 2013. godine, neosnovanim isplatama po osnovu "ugovora o nepostojećim autorskim delima" oštetili budžet Srbije za oko 120 miliona dinara, a za sebe i druga lica pribavili imovinsku korist od 90 miliona dinara.

Jasna Matić bila je direktorka Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza od 2004. do maja 2007. godine, Vesna Perić od maja 2007. do juna 2010. godine, Bojan Janković bio je zamenik direktora od 2007. do 2013. godine, dok je Božidar Laganin na mestu direktora bio je od jula 2010. do novembra 2013. godine.

Matićeva je za ministarku za telekomunikacije u vladi Mirka Cvetkovića izabrana 7. jula 2008. godine, a isti sektor je, u svojstvu državnog sekretara za digitalnu agendu, pri Ministarstvu kulture vodila i u rekonstruisanoj vladi, obrazovanoj marta 2011.

Prethodno je bila državni sekretar za ekonomske odnose sa inostranstvom u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja, kao izbor G-17 plus. Bila je i specijalni savetnik potpredsednika vlade Miroljuba Labusa.

Bivša ministarka za telekomunkacije i nekadašnja direktorka Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza Srbije (SIEPA) Jasna Matić, zatim Božidar Laganin, Vesna Perić i Bojan Janković uhapšeni su juče ujutro i određeno im je zadržavanje od 48 sati.

Izvor: RTS
Foto: Medija centar Beograd

Pogledajte još