Da li bi trebalo legalizovati marihuanu u Srbiji?

Profesorka Filozofskog fakulteta Slađana Dragišić Labaš ocenila je da ne treba legalizovati marihuanu jer će to povećati broj korisnika.

"Ljudi koji konzumiraju marihuanu ne mogu da postignu ništa u životu osim ozbiljnih problema. Da li treba deci od 9 godina da nudimo marihuanu na svakom koraku?" dodala je Labaš.

Na ovu konstataciju reagovao je Aleksandar Kokotović iz inicijative 'Legalizuj': "U poslednjih godinu dana pričao sam na preko 20 konferencija na 4 kontinenta i uspešno završavam fakultet. Takođe redovno koristim marihuanu. Da li sam ja neuspešan?"

Kokotović je rekao i da je pogrešan stav da je marihuana toliko štetnija od alkohola ili cigareta da ne može da ima isti legalni status kao te supstance.

"Poslednje statistike o korišćenju narkotika u klubovima u Srbiji čak pokazuju da ni ova prohibicija ne radi. Takođe, u Srbiji je u 2011. prodato 9.5 miliona kutija bensedina, četvrti smo po konzumaciji alkohola i prvi po konzumaciji cigareta u Evropi. Sve ove supstance imaju mnogo veći potencijal štetnosti od marihuane. Nikad nije zabeleženo da se neko predozirao marihuanu niti da je izazvala smrtonosnu bolest. Marihuana je manje štetna od nikotina, šećera i kofeina", naveo je Kokotović.

On je zaključio da iskustva zemalja koje su dekriminalizovale marihuanu pokazuju da u njima nema povećanja korisnika narkotika.


Interesovanje za tribinu bilo je veliko

Doktor Vladimir Kovčin, bivši direktor KBC Bežanijska kosa zadržao se u okvirima svoje struke i rekao da je naučno dokazano da je THC, koji je sastavni deo marihuane, koristan za ublažavanje simptoma karcinoma.

"Evropska agencija za lekove i naša agencija za lekove imaju posebnu proceduru za uvođenje novih medicinskih sredstava. THC bi mogao da bude postane medicinsko sredstvo kao što je i morfin. Posebna korist može da se ostvari kod pacijenata u terminalnim onkološkim fazama."

Predstavnik inicijative za promenu zakonodavne regulative kanabisa, Draško Nikodijević izjavio je da zakonske regulative preko 25 zemalja već prepoznaju medicinsku marihuanu.

"Broj obolelih od raka će da se udvostruči u naredne 2 godine, ovo je neminovnost a zakon i dalje ne dozvoljava olakšanje medicinskog tretmana pacijenata. Legalizacijom bi se takođe sprečile i zloupotrebe marihuane" zaključio je Nikodijević.

Koliko je ova tema aktuelna govori i činjenica da je tribina premeštena u veći amfiteatar, zbog preko 200 zainteresovanih posetilaca.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.