Da li je došla na red i politička pozadina ubistva Đinđića?

"Jedan sam od inicijatora da se osnuje komisija za istragu političke pozadine ubistva premijera Zorana Đinđića, ali na državnim organima je da odluče da li će takvo telo da formiraju", kaže za Danas bivši sudija, a sada advokat Marko Kljajević.

“Da li ću u slučaju da se formira komisija ja biti u njoj, ne znam, to je takođe na državnim organima, jer inicijatori i članovi ne moraju da budu isti ljudi”, dodaje Kljajević, koji je predsedavao prvom sudskom veću u Specijalnom sudu, koje je sudilo optuženima za atentat. Kljajević se sam povukao iz procesa, zbog privatnih razloga.

“Na pitanje političke pozadine atentata javnosti nije dat adekvatan odgovor i zato je, pre svega zbog građana Srbije, važno da se to razjasni”
, ocenjuje Kljajević.

On je nedavno izjavio i da je kao sudija na početku procesa za Đinđićevo ubistvo imao utisak opstrukcije od strane izvršne vlasti. U izvršnoj vlasti u to vreme bili su DSS, koja je imala premijera, manjinsku podršku davao je SPS, dok je na predsedničkoj funkciji bio lider DS.

Sem Kljajevića, o inicijativi da se formira komisija za pozadinu Đinđićevog ubistva, sa koordinatorom službi bezbednosti Aleksandrom Vučićem razgovarali su i advokati Rajko Danilović i Olgica Batić.

Do razgovora je došlo pošto je objavljeno da je četvoro poslanika Evropskog parlamenta, među kojima i Jelko Kacin, predložilo u Strazburu da uslov Srbiji bude i istraga političke pozadine atentata na Đinđića.

Istovremeno je i hrvatski novinar Domagoj Margetić prezentovao sagovornicima u EP dokumentaciju o iznošenju novca iz Srbije, za koju tvrdi da je povezana sa Đinđićevim ubistvom. Prema njegovom mišljenju treba istražiti da li je atentat plaćen.

Istraga političke pozadine ubistva Đinđića zvaničan je deo pregovora sa EU o pravosuđu, izjavila je šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević, ali neće biti izdvojeno u poseban uslov. Reč je o delu poglavlja 23 o vladavini prava.

"Istraga političke pozadine ubistva premijera jeste zvaničan deo pregovora, jer ne možete postići vladavinu prava i stabilnost institucija ukoliko imate probleme koji se ne rešavaju, jer onda vi zapravo imate problem reforme pravosuđa"
, objasnila je Miščevićeva.

Izvor: Danas

Pogledajte još