ZDRAVA ILI ŠTETNA: Šta zapravo marihuana radi našem telu

Glavna rasprava se vodi oko togada li marihuana više šteti ili koristi zdravlju ljudi. Nažalost, ni jedno, ni drugo nije u potpunosti dokazano, već nam predstoji još mnogo istraživanja pre no što dođemo do konačne istine.

Ovih dana i u Srbiji je aktualizovano pitanje treba li legalizovati marihuanu ili ne. Mnogo je argumenata za i protiv. Kakav je vaš stav o tome, odgovorite u našoj anketi koju možete naći ovde.

Među stručnom javnošću trenutno se najviše vodi debata o tome da li marihuana izaziva trajne posledice po zdravlje ljudi, odnosno da li su uživaoci ove opojne droge u opasnosti da obole od psihoze. Studije daju kontradiktorne rezultate.

Recimo, studija objavljena u The British Journal of Psichiatri iznela je dokaze da pušenje marihuane izaziva paniku, anksioznost, depresiju i psihoze. Ovim simptomima naročito su podložni adolescenti sa šizofrenijom. Za njih je najbolje da ni ne pomisle na marihuanu.

S druge strane, u časopisu Shizofrenia Research objavljena je studija koja otkriva da su samo oni koji su genetski predodređeni da obole od psihoze skloni da razviju taj problem usled pušenja marihuane, čime dokazuju da samo konzumiranje kanabisa ne izaziva psihozu.

Dok se stručna javnost ne dogovori, a čak i kad obelodane da li je zdrava ili štetna, da li je treba legalizovani ili ne, da li da se koristi samo u medicinske svrhe ili da bude u slobodnoj prodaji, najbolje je da se dobro informišete i sami odlučite da li ćete uopšte probati da pušite marihuanu.

J.R.N.
Foto: yayimages.com

Pogledajte još