Ovo su šifrovane poruke kojima je Šarićeva grupa ugovarala šverc kokaina

Ti dokazi su kako je saopštilo tužilaštvo u Specijalnom sudu dobijeni vestačnjem mobilnih telefona zaplenjenih kod optuženog Željka Vujanovića, brata od tetke Darka Šarića.

Tako se problemi sa prebacivanjem droge sa jahte Anastazija Martinčića, koji je prethodne noći ostao bez pomoćnog čamca tokom oluje poruka opisuje: “mala devojčica je došla velikim autom, kasnila je četiri sata. Probudila mi je sve komšije. Mala je idiot ali mi se sviđa, pokušaću da je smirim”.

Tu poruku je prema rečima tužioca Saše Ivanića poslao Nikola Pavlović koji je ranije sklopio sporazum sa tužilaštvom o priznaju krivice.

Sledeća poruka glasi: “kurva se sad javila. I mali je otkačio. Rekla je da je šlepala mali auto velikim, I mali je negde otišao nije videla gde…Veliki ne može da dođe jer će da probudi komšije”.

Probleme sa prebacivanjem drige opisuje I poruka : “Kaže Jorgos (koji je prema tužilaštvu optuženi Miloš Cajić) ako nema drugog načina neka dođe veliki ali to povećava verovatnoću da je vidi komšiluk”.

Poruka koja prema stavu tužioca Darka Ssarića povezuje sa kokainom zaplenjenim u Urugvaju nađena je u telefonu Željka Vujanovića, a poslao ju je Goran Soković (drugooptuženi koji je u bekstvu) glasi “Da probamo opet ako se Zoki slaže”. Tužilaštvo smatra da je Zoki Šarićev pseudonim.

Tužilac je ukazao da te poruke mahom poslate 14. oktobra 2009. pokazuju da je Vujanović imao ovlašćenja da daje uputstva, a ne samo , kako je juče tvrdio, da poruke prenosi.

On je istakao da sve ove poruke potvrđuju da je prvi pokušaj prebacivanja droge sa jahte “Maui” Anastazija Martinčića propao, jer je Martinčić prišao previše blizu prekookeanskom brodu.

Trebalo je da priđe pomoćnim čamcem koji mu se prethodne noći otkačio u nevremenu.

Advokat Marko Kljajević , koji brani Sokovića, osporio je tužiocu pravo da tumači poruke jer kako je naveo, za to nema verifikovana znanja lingviste. On smatra da se poruke odnose na bludničenje,a ne na pretovar više od dve tone kokaina, kako smatra tužilaštvo.

Optuženi Miloš Cajić, Željko Vujanović I Boban Stojiljković osporavali su tumačenje poruka I opise događaja koje je dao Draško Vuković (koji je ranije svedočio bez prisustva javnosti).

Suđenje se nastavlja nakon polučasovne pauze.

Darko Šarić prvi put se pred sudom pojavio u ponedeljak I negirao da je droga njegova, tvrdeći da su mu postupak za krijumčarenje kokaina I pranje para montirao bivši režim da bi sakrio svoje mahinacije.

Izvor: b92/ foto: e stock/MUP Srbije