ZABRANITE IH: SNP Naši objavili spisak srpskih izdajnika!

Na spisku se nalaze glumci, reditelji, pisci, politički analitičari.

U saopštenju se navodi da je cilj objavljivanja spiska "ukazivanje javnosti na sve one koji u društveno-kulturnom prostoru Srbije nekažnjeno šire govor mržnje prema srpskom narodu i čine teška krivična dela diskriminacije i širenja verske, nacionalne i etničke mržnje i netrpeljivosti, a nikada do sada nisu izvedeni pred lice pravde".

Pokret je naveo da najveći broj ljudi sa spiska direktno finansiraju SAD i druge zapadne država, ali da su "često njihovi otvoreno antisrpski projekti finansirani i od same države".

isak nosi naziv: "Spisak članova političke stranke koji su dali overenu izjavu o članstvu...".

Dodali su da nisu objavili puni jedinstveni matični broj gradjana, "zbog propisa koji štite lične podatke".

NUNS: Zaštitite žigosane javne ličnosti

Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije protestuje zbog novih pogromaških spiskova „izdajnika srpstva“ koje pravi pokret SNP „Naši“ i zahteva od nadležnih da zaštite javne ličnosti koje su na ovaj način žigosane. Među „srbomrscima“ su poznati umetnici, profesori i ugledni novinari, pretežno članovi NUNS-a.

NUNS podseća da je SNP „Naši“ u više navrata nekažnjeno pravio spiskove pojedinaca i medija za zabranu. Upozoravamo da prozivka neistomišljenika u vreme uzavrelih strasti povodom 15 godišnjice bombardovanja SRJ i početka suđenja po tužbi i kontratužbi Hvratske i Srbije za genocid može biti okidač za sve radikalne pojedince i grupe.

NUNS poštuje pravo na javno izražavanje i različita mišljenja, ali smatra nedopustivim da se u Srbiji u 21. veku ponovo prave spiskovi „nepodobnih“ i zahteva od vlasti da preduzmu sve zakonske mere za sprečavanje javnih izliva mržnje i etiketiranja ljudi.
Protestu NUNSa pridružuje se i Kuću ljudskih prava i demokratije koju čine: Građanske inicijative, Beogradski centar za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava - YUCOM, Helsinški odbor za ljudska prava, Centar za praktičnu politiku...

Poverenica osudila govor mržnje i pozive na linč

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić najoštrije je danas osudila
objavljivanje spiska javnih ličnosti koji je organizacija Srpski narodni pokret (SNP) "Naši" označila "srbomrzcima i izdajnicima", kao i poziv na linč nevladine organizacije Žene u crnom.

Poverenica je u zatražila hitnu reakciju nadležnih organa uz ocenu da je "skandalozno" da se u Srbiji i dalje pojavljuju spiskovi kakav je objavio pokret "Naši", a u kom se nalaze imena 30 javnih ličnosti - glumci, reditelji, pisci, politički analitičari, koji su kako navodi SNP "Naši", srbomrzci i izdajnici.

"Otvorenim pretnjama, pozivima na nasilje i govoru mržnje, treba hitno i odlučno stati na put. Država je dužna da zaštiti slobodu i osnovna ljudska prava svakog pojedinca i spreči ugrožavanje samih temelja ustavnog poretka", istakla je Nevena Petrušić.

LDP zahteva uklanjanje spiska

Liberalno demokratska partija zahteva od nadležnih organa da momentalno pokrenu postupak protiv odgovornih lica u organizaciji „SNP Naši“ i uklone sa interneta njihov spisak srpskih izdajnika. Država mora najoštrije da reaguje protiv ovakvih istupa, ili će, u suprotnom, biti saučesnik onima koji u Srbiji u 21. veku pozivaju na linč političkih neistomišljenika.

Oni podsećaju da ovo nije prvi spisak koji pravi i objavljuje ova i njoj slične organizacije, a činjenica da se takvo delovanje ponavlja je dokaz nesposobnosti institucija da se sa njima obračunaju. Nespremnost najviših državnih funkcionera, policije i pravosuđa da javno osude postupke ovakvih profašističkih udruženja, da ih zabrane i njihove članove privedu pravdi je za njih ohrabrujuća, a za ljude koji žive u Srbiji izuzetno opasna.

Ustavni sud bez inicijative

Ustavni sud Srbije je 14. decembra 2012. godine obacio predlog republičkog tužilaštva da se zabrani rad udruženja SNP Naši iz Aranđelovca zbog delovanja usmerenog na nasilno rušenje ustavnog poretka, kršenja Ustavom zajamčenih prava i izazivanja nacionalne, verske, rasne i seksualne mržnje i diskriminacije.

Sud je obrazložio da je meru zabrane te organizacije moguće izreći tek kada se pouzdano utvrdi da sve prethodno preduzete mere nadležnih državnih organa nisu sprečile kontinuirano delovanje udruženja i njegovih aktivnosti usmerenih na ostvarenje Ustavom zabranjenih ciljeva.

Taj pokret je u decembru 2012. godine zatražio da državni organi zabrane rad osam medija u Srbiji zbog "opravdane sumnje da su finansirani prljavim novcem albanske i hrvatske mafije". Mesec dana ranije tražili su zabranu jednog broja nevladinih organizacija, čiji je rad takođe okarakterisan kao "antisrpski".

Pokret "Naši" učestvovao je na vanrednim parlamentarnim izborima 16. marta na listi sa Srpskom radikalnom strankom.


Beta, Nadlanu

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.