Zauvek vitki: Otkrivamo vam tajnu savršene dijete!

Gojaznost je ozbiljan problem, kako kod nas, tako i u svetu.

Skidanje kilograma se uglavnom svodi na dva faktora: pravilnu ishranu i vežbanje. Ako ne pazite dovoljno na prvi, i ne bavite se dovoljno drugim, je recept za višak kilograma.

Za skidanje kilograma postoje mnogi razlozi, najveći među njima su ozbiljna oboljenja: bolesti srca, šlog, dijabetes tip 2 i određeni tipovi raka.

Reći da je potrebno samo da jedete manje i vežbate više je preterano pojednostavljivanje stvari. Kad je dijeta u pitanju, niko ne mora da gladuje kako bi izgubio na težini. Šta jedete je mnogo bitnije od toga koliko jedete.

Smanjite unos crvenog mesa. Ako ne želite u potpunosti da se odreknete crvenog mesa, birajte komade sa manje masti.

Ograničite svoj unos soli i belančevina. Ako volite da jedete krompir uz ručak, umesto prženog, jedite pečeni. Otkrićete da je što se ukusa tiče podjednako dobar, ali je, s obzirom na to da se ne sprema u dubokom ulju, mnogo zdraviji.

Vašoj misiji da izgubite kilograme će sigurno pomoći ishrana bogata voćem, povrćem, belancima jaja, piletinom bez kožure, ribom, i nemasnim mlečnim proizvodima. Pijte više vode i manje slatkih pića. Ako baš morate da popijete nešto gazirano, dijet verzija je mnogo bolja od obične, ali kisela voda je najbolje rešenje.

Kad je vežbanje u pitanju, bitno je - a nije uvek i lako - da se svakodnevno naterate da se bavite bar nekom fizičkom aktivnošću. Kardio i vežbe snage sagorevaju dosta kalorija. Ako vaša stopala ili izdržljivost nisu na nivou zadatka svakodnevnog džogiranja, možete da ga zamenite sa dosta šetnji. A ako planirate zahtevniji režim vežbanja, odlaske u teretanu i slično, pazite da sebi ne zadate pretežak plan - nedostižni ciljevi često budu izgovor za odustajanje.

Postoje hiljade dijetalnih trendova, ali to ne znači da ćete brzo naći neki koji vam savršeno odgovara. Malo zdravog razuma, malo pomoći interneta, i bićete iznenađeni promenom koju ćete ubrzo primetiti!

Foto: yayimages.com
T.D.

Pogledajte još