Za trgovinu uticajem - zatvor

BEOGRAD, 17. avgust 2009. (FoNet) - Političari, tajkuni, novinari, ali i direktori bolnica, sportskih klubova, muzičkih i filmskih festivala, režiseri, sportski treneri… sve ove javne ličnosti uskoro bi mogle da se nađu na udaru tužilaštva zbog krivičnog dela nedozvoljene trgovine uticajem.

Trgovina uticajem je posebna forma korupcije, koja je danas u razvijenim državama karakteristična za takozvani kriminal belog okovratnika.

Novo krivično delo  postaće kažnjivo kada se usvoje izmene Krivičnog zakonika, a Snežana Malović, ministarka pravde, za "Blic" kaže da je ono prvenstveno upereno protiv korupcije koja nastaje na liniji biznismeni-političari.

Trgovina uticajem je posebna forma korupcije, koja je danas u razvijenim državama karakteristična za takozvani kriminal belog okovratnika. To su ljudi koji raspolažu odgovarajućim društvenim ugledom ili imaju razvijene veze u visokim socijalnim krugovima, a posebno u krugu političke elite.

Oni svoj položaj i uticaj koriste da bi sebi ili drugima, uz naknadu, pribavili korist, koju u normalnim okolnostima ne bi mogli da dobiju, kaže Malovićeva.

Osobe koje trguju uticajem deluju u rukavicama, a kako sami nisu službena, ni direktno odgovorna lica, ne mogu se goniti za zloupotrebu službenog položaja pa je neophodno posebno krivično delo,,naglasila je Snežana Malović.

Tipičan primer trgovine uticajem je kada se u postupku privatizacije favorizuje određeni kupac, ili kada se u privredi protežira neki uvoznik ili izvoznik. Tu je nameštanje poslova „prijateljima”, pri čemu trgovac uticajem deluje iz senke.

Usvajanje izmena i dopuna Krivičnog zakonika, koje će po prvi put u Srbiji uvesti krivično delo trgovine uticajem, očekuje se krajem avgusta, rekla je ona.

Za pokretanje postupaka iz ove oblasti biće zaduženo Odeljenje za borbu protiv korupcije u državnom tužilaštvu Srbije, kao i podružna odeljenja u okružnim tužilaštvima Beograda, Novog Sada, Niša i Kragujevca.

Pogledajte još