Mićunović: Do juna radna skupština DS koja će doneti novi Statut

Foto: Nenad Stojanović / Beta-DS

Mićunović je posle zajedničkog sastanka užeg Predsedništva i Političkog saveta stranke, rekao da je uveren da će biti više kandidata za predsednika stranke i da bi voleo da među njima bude "i neka žena, kao i mladi".

"Biće više kandidata i nastojaćemo da se moralno obavežu da se, ako ne budu izabrani, ne naljute i odu iz stranke. Predlog Političkog saveta jeste i da se formira neka vrsta kadrovske komisije da se ne mogu kadrovi postavljati po volji predsednika, već samo po standardima koje postavi stranka" precizirao je on.

Mićunović je naglasio da sukobi između predsednika i zamenika predsednika DS, Dragana Đilasa i Bojana Pajtića mogu da blokiraju rad stranke do Izborne skupštine, ali i da ne moraju.

"Ja nastojim da do toga ne dođe, i ne samo ja, već i seo Politički savet, a to je 12 uglednih ljudi. Za to ne postoji nagoveštaj i nema ni razloga da to blokira stranku, jer su onda svi gubitnici"
rekao je Mićunović.

Na pitanje za koji se on izborni sistem zalaže, neposredni ili delegatski, Mićunović je odgovorio da je neposredni svakako demokratskiji, ali da je neophodno utvrditi ko su sve članovi stranke s obzirom na sva dešavanja.

On je dodao da očekuje da će predsednik i rukovodstvo ipak biti izabrani delegatskim izbornim sistemom, koji će biti nešto modifikovan.

Prema njegovim rečima, delegatski sistem biće modifikovan tako što će odbori biti u što je moguće proširenijem sastavu, a prethodno će biti sprovedeni izbori unutar samih opštinskih odbora.

Predsednik Političkog saveta je ukazao da je bitno i to da se ukine svaka samovolja u stranci i da se ne dozvoli da samo jedan čovek rešava sva pitanja.
Mićunović je takođe naglasio da se na sastanku razgovaralo o rezultatima izbora, o Izbornoj skupštini koja predstoji, ali i o situaciji u društvu generalno.

Na pitanje da li DS može da se stabilizuje, Mićunović je rekao da je uveren da može, istakavši da je bilo besmisleno govoriti o smenama kada su izbori u stranci u pripremi.


"Od nedelje, posle Glavnog odbora, kada se najavi izborna skupština, svi rukovodioci stranke su u tehničkom mandatu"
ukazao je Mićunović.

On je, međutim, istakao da je važnije od svega da postoje procedure i da ono što se želi napraviti od društva, napravi i u stranci i da onda bude svejedno ko će biti predsednik, već da stranka funkcioniše bez obzira ko njome rukovodi. Za nedelju u podne, zakazana je sednica Glavnog odbora DS koja će biti održana u centru Sava.

Blic

Pogledajte još