Objavljena dokumenata Bila Klintona: "Prsten oko Srbije"

Evo prevoda nekoliko mejlova koje su razmenili američki zvaničnici, a objavio CNN, a koji se tiču naše zemlje i priprema za govor Bila Klintona.

Dokument je nazvan "Prsten oko Srbije", što se, kako je preneo "Njujork tajms", odnosi na mrežu radio predajnika smeštenim u susednim zemljama kako bi se zaobišli državni mediji u zemlji rastrzanoj u ratu.

Od: Kaidanov, Tina S. (SEE)
Poslato: Četvrtak, 23. septembar 1999, 10.33
Za: Holcepl, Ričard A; Halperin, Dejvid E.
Tema: Zahtev za SRB govor

Razumem vaše brige oko Kongresa, iako mislim da je važno da pokažemo da pratimo predsednikovu javno preuzetu obavezu – posebno za one u Kongresu koji brinu o demokratskim naporima. Dejvid može da odluči kako će izbalansirati dve strane medalje u govoru. Proveravam sa SEED-om da vidim imaju li podatke o sumi u evrima potrođenoj na demokratizaciju u Srbiji – sumnjam, ali je moguće. Sigurno ćemo reći da naši saveznici, kao i mi, snažno podržavamo srpsku demokratsku opoziciju, i u izjavama i u sredstvima.


Od: Holtcepl, Ričard A.
Poslato: Četvrtak, 23. septembar 1999, 10.10
Za. Halperin, Dejvid E. (SPCHW); Kaidanov, Tina S. (SEE)
Tema: Zahtev za SRB govor

Jedna od sjajnih stvari u vezi govora kako je trenutno urađeno, je kako se predstavljaju napori na Kosovu kao ujedinjeni međunarodni napori u kojima Sjedinjene Države imaju važnu, ali ne rukovodeću ulogu. Stavio bih u drugi plan Dejvidova pitanja o tome šta možemo da kažemo o aktivnostima drugih (iako nemam nikakvu informaciju o tome) i fokusirao bih se na ono šta radimo, umesto na troškove.


Od: Halperin, Dejvid E. (SPCHW)
Poslato: Četvrtak, 23. septembar 1999, 9.26 sati
Za: SEE
Tema: Zahtev za SRB govor

Što se tiče SRB Kosovo govora, treba mi pomoć oko sledećeg:
1.Šta smo tačno uradili – i šta planiramo/nadamo se da ćemo uraditi – da promovišemo demokratske promene u Srbiji?
2. Vinjete, zanimljiva statistika, i tako dalje, o tome kako se normalan život vraća na Kosovo – da napravimo to živopisnijim
Poslaću govor Sendi ovog jutra, pa što brže to bolje. Doduše, mogu to ubaciti nakon što pošaljem govor.
Hvala.

Od: Kaidanov, Tina S. (SEE)
Poslato: Četvrtak, 23. septembar 1999, 9.46
Za: Halperin, Dejvid E. (SPCHW)
Tema: Zahtev za SRB govor

Dejvide,
što se tiče pitanja “šta mi radimo u Srbiji”, osnovne teme su sledeće:
-Obezbediti pomoć u vrednosti od skoro 12 miliona dolara, u skladu sa obavezom koju je predsednik preuzeo na samitu u Sarajevu, za demokratske opozicione partije, nevladine organizacije, radnička i studentska udruženja i nezavisne medije u Srbiji,
-Održavanje, zajedno sa našim saveznicima, režim oštrih sankcija upravljen ka Miloševiću i njegovim najbližim saradnicima koji iscrpljuju srpsku ekonomiju do kraja,
-Ohrabrivanje opozicije da se ujedini i fokusiranje na ciljeve demokratske transformacije,
-Jačanje naših napora da se dopre do srpske javnosti objektivnim informacijama uz pomoć “Prstena oko Srbije”, mreže FM radio predajnika
-I bliska saradnja sa ICTY radi podrške njihovim istragama.
Nadam se da će ovo pomoći.

ORIGINALNI DOKUMENT MOŽETE PROČITATI OVDE.

Tu su i zapisi dvojice njegovih savetnika, dokumenti vezani za njegov oproštajni govor i druga pitanja. Biće objavljene i beleške savetnika Majkla Voldmana koji je pisao govore Klintonu i savetnika za domaću politiku Ajra Magazinera.

Novi set dokumenata sadrži skice Klintonovih govora, podatke o načinu na koji će se rešavati klimatske promene, o republikanskim oponentima i medijima.

To je drugi set dokumenata koji su počeli da se objavljuju od februara. Oni su deo od oko 30.000 stranica prikupljenih dokumenata, koji će biti javno distribuirani narednih sedmica.

Do sada je objavljeno oko 8.000 stranica predsedničke dokumentacije Bila Klintona, što je deo od oko 30.000 stranica iz predsedničke biblioteke u Litl Roku, u saveznoj državi Arkanzas.

Sa dokumenata koja će biti objavljena, oznaka poverljivosti je skinuta u januaru 2013. godine, a sada su službenici Nacionalne arhive obavestili kancelarije Klintona i predsednika Baraka Obame da će ih obelodaniti. Obe kancelarije su nedavno dale saglasnost za njihovo objavljivanje.

Izvor: Blic, BBC
Foto: Wikipedia - Jayu

Pogledajte još