3 kombinacije hrane od kojih ćete se naduti kao balon, i čime da ih zamenite

Opštepoznato je da se nadimamo od super slane hrane, kao i od gaziranih pića (na primer DIJETALNE kole), ali, ispostavilo se da kombinovanje određenih vrsta hrane ima isti efekat. Srećan stomak je zdrav stomak, zato vam predstavljamo kombinacije hrane koje morate da izbegavate - i one koje treba jedete umesto njih.

Mlečni proizvodi + skrob

Da, pica spada u ovu kategoriju. I đevreci sa krem sirom. Nažalost. Mlečni proizvodi se duže vare sami po sebi, međutim kad dodate skrob u kombinaciju, varenje traje još duže, što stvara problem jer se skrob fermentira kad duže ostane u želudcu, što izaziva gas i nadimanje.
Rešenje?
Uz mlečne proizvode jedite gorko povrće, ono će pomoći varenju. A ako možete, zamenite proizvode od kravljeg mleka, onim od ovčijeg ili kozjeg.

Voće + proteini / skrob
Voće samo po sebi brzo prolazi kroz digestivni trakt, međutim kad se kombinuje sa jajima, ili se pojede odmah nakon obroka, to nije slučaj. Voćni šećeri se duže zadržavaju u želudcu, što čini vaš stomak naduvenim i pomalo bolnim na dodir.
Rešenje?
Ili jedite voće samo, ili makar sat vremena nakon obroka.

Proteini + proteini
Loša vest za vaš stomak je kombinacija pileće salate i pasulja. Proteini se teško i dugo vare, a ako ih samo nagomilate, stvarno dugo će trebati dok vam se stomak smiri.
Rešenje?
Odlučite se za samo jedan izvor proteina po obroku, na primer lep komad ribe sa barenim povrćem.

Foto:yayimages.com
T.D.

Pogledajte još