Kragujevcu preti užički scenario?

U kragujevačkom Vodovodu kažu da divlja gradnja na obali Gružanskog jezera ne jenjava, što bi, moglo da ugrozi snabdevanje pijaćom vodom Kragujevca i okolnih opština.

U opštini Knić, na čijoj teritoriji se jezero nalazi kažu da nemaju “snage ni moći to da urade”.

Iz ove obale jezera oko 300.000 građana pije vodu. Najdan Marković jedan je vlasnika vikendice na ovom mestu. On ne smatra da krši zakon.

"Ja ne ugrožavam, ugrožavaju seljaci oni što prskaju krompir, kukuruz i ostalo, pa bacaju flaše sve pored vode i pecaroši koji hvataju ribe i ostavljaju flaše. A ja, budala, idem i skupljam. Ja ću da ih tužim da mi plate jer ja radim, održavam ovo jezero"
, kaže Najdan Мarković, vlasnik vikendice.

Ovde je nemoguće dobiti dozvolu za gradnju. Ipak, opština Knić popisala je više od 170 objekata, a 28 izvršnih rešenja za rušenje samo su mrtvo slovo na papiru.

"Nismo mi to mogli da odradimo. Nemamo ni snage ni moći. Nemamo sa čim. Sa čim ćemo mi da uradimo to? Mi nemamo predviđena sredstva da bismo porušili to. A da porušimo na teret vlasnika, taj neće da plati nikakvo rušenje",
kaže Borislav Busarac, zamenik predsednika opštine Knić.

A pored bespravno izgrađenih kuća, uz samu vodu reporter B92 zatekao je i smeće. Pecaroši sa kojima je naša novinarka razgovarala kažu da čiste đubre za sobom.

Međutim, u Vodovodu kažu da praksa u Srbiji nije da se akumulacije ograđuju već da se štite zakonskim propisima. Kako se ovde zakon ne poštuje, pripremili su projekat ograđivanja jezera.

"Ovog trenutka ne postoje sredstva, jer su ta sredstva pozamašna, kreću se oko milion evra. Radi se o velikoj dužini od 42 kilometra, pa je ovog trenutka nemoguće ograditi dok se ne obezbede sredstva"
,
kaže Novica Milošević iz Vodovoda i kanalizacija.

Ukoliko bi se dogodio scenario sličan užičkom, iz Vodovoda upozoravaju da Kragujevac i okolina nemaju alternativu za snabdevanje vodom. S druge strane, iz opštine Knić koja bi trebalo da se obračuna sa divljom gradnjom najavljuju da će za rešavanje ovog problema u pomoć pozvati Vladu Srbije.

Izvor: b92

Pogledajte još