Lažni plemići živeli na jahti od milion dolara, a primali socijalnu pomoć kao sirotinja

Kako se navodi u krivičnoj prijavi podnetoj sudu u Minesoti, Andrea Čizem (54) i Kolin Čizem III (63), za sedam godina su u dve američke države koristili socijalnu pomoć, sirotinjske markice za namirnice i medicinske usluge u ukupnoj vrednosti od 167.000 dolara.

Kancelarija šerifa okruga Henepin već mesec dana traga za bračnim parom.

“Lord i ledi Čizem III su preveranti prvog stepena. Oni su opelješili sistem”
, navodi se u saopštenju tužioca okruga Henepin Majka Frimena.

Čizemovi su počeli da primaju socijalnu pomoć u Minesoti 2005, nakon što su nadležnima rekli da žive sa Andreinom majkom u Mineapolisu. Samo nekoliko dana nakon što su podneli zahtev za pomoć u Floridi, što im je takođe uvaženo, kupili su jahtu od 25 metara, za 1,2 miliona dolara, na kojoj su živeli 28 meseci.

Par, kako tvrdi optužba, nije prijavio da na računima u nekoliko banaka ima oko tri miliona dolara kojima su “finansirali svoj rasipnički život” i da su od 2008, kada su se vratili u Minesotu, živeli u luksuznim kućama pored jezera u Diphejven.

Sve vreme nastavili su da primaju socijalnu i zdravstvenu pomoć, uključujući i zaštitu za trudnice koju ju Andrea koristila tokom trudnoće 2006. i 2007. godine.

“Kolin Čizem sebe opisuje kao škotskog aristokratu, bogatog i uspešnog direktora u medijskoj industriji”
, napisano je u krivičnoj prijavi.

On je bio direktor privatne satelitske televizije TCN, dok se njegova supruga bavila uzgajanjem rasnih pasa koji učestvuju na takmičenjima.

Protiv para, koji je, kako se saznaje, napustio Minesotu, izdat je nalog za potragu i hapšenje.

“Zaista je sramno kada ljudi sa značajnim finansijskim sredstvima kradu od države i svih poreskih obveznika zloupotrebaljavajući socijalni sistem”,
rekao je tužilac Friman, dodavši da za prevaru obično sleduje uslovna kazna, ali da će u njihovom slučaju biti zatražene strože kaznene mere zato što su počinili značajan privredni prestup.

Izvor: Blic