Lindgrenovoj dodeljena nagrada Lindgren

Barbro Lindgren (77) autorka je niza drama, pesničkih zbirki i povesti za decu, a postala je 14. dobitnica memorijalne nagrade “Astrid Lindgren”, koja je vredna čak pet miliona švedskih kruna (oko 580.000 evra).

Prezimenjakinja slavne autorke “Pipi Duge Čarape” objavila je više od sto naslova od sredine 60-ih godina 20. veka, a njene knjige prevedene su na više od 30 jezika.

Ističući njenu pionirsku ulogu u oblasti književnosti za decu, žiri je naveo u obrazloženju da je, avanturističkim jezikom i psihološkim nijansama, inovirala ne samo slikovnice za najmlađu decu, već i prozne i poetske žanrove za tinejdžere.

Memorijalna nagrada “Astrid Lindgren” dodeljuje se za celokupno delo autora, a Barbro Lindgren biće svečano uručena 2. juna na ceremoniji u Stokholmu.

U konkurenciji je bilo ove godine više od 230 autora iz 68 zemalja.

Nagradu je ustanovila švedska vlada, u znak sećanja na Astrid Lindgren, jednu od najznačajnijih švedskih autorki, čija su dela prevedena na više od 90 jezika širom sveta. Tom nagradom, čiji je novčani iznos najveći u oblasti dečje književnosti u svetu, švedska vlada želi da istakne važnost pisanja za decu.

Osim memorijalne, postoje još dve nagrade koje su povezane sa imenom velike književnice Astrid Lindgren.

Izdavačka kuća Raben & Sjögren, u kojoj je Astrid Lindgren objavljivala, a jedno vreme i radila kao urednica, ustanovila je 1967. godine nagradu koja nosi njeno ime, povodom njenog 60. rođendana. Nagrada se dodeljuje svake godine švedskim autorima koji pišu za decu i mlade, a vredna je 50.000 švedskih kruna.

Društvo “Devet” (Samfundet de nio) ustanovilo je 1997. godine književnu nagradu povodom 90. rođendana Astrid Lindgren, a to priznanje, vredno 125.000 švedskih kruna, dodeljuje se piscima i istraživačima književnosti za decu i mlade.

Izvor: SEEcult.org
Foto: Jan Ainali

Pogledajte još