Milošević lično naredio ubistvo Stambolića!

Foto: SSGT Lance Cheung, USAF / Wikimedia Commons

Dosadašnji rezultati istrage ozbiljno upućuju na zaključak da je mogući naručilac nekih ubistava lično Slobodan Milošević.

U toku su finalne provere ovih navoda nakon čega se može očekivati zvanično saopštenje istražnih organa.

Prema tvrdnjama izvora iz MUP, Milošević je lično naredio ubistvo Ivana Stambolića, a dosadašnja saznanja u istrazi ukazuju na to da je komandant JSO Milorad Ulemek Legija naredio pripadnicima svoje jedinice da ubiju nekadašnjeg predsednika Predsedništva Srbije. Naime, istragom je utvrđeno da je motiv ubistva Stambolića politički - bio je uklonjen jer je Milošević strahovao da će upravo on biti kandidat za predsednika Srbije na izborima 2000. godine.

Podsetimo, Stambolić je uzdigao Miloševića na poziciju prvog čoveka Srbije, a pravosnažnom presudom je utvrđeno da je Stambolić ubijen po naređenju Miloševića, tadašnjeg predsednika Srbije.

Stambolića su otela i ubila petorica pripadnika Jedinice za specijalne operacije (JSO), takozvane crvene beretke. Milošević je u presudi označen kao nalogodavac ubistva. Nenad Šare, svedok-saradnik i svojevremeni šef Ulemekovog obezbeđenja, otkrio je mesto na Fruškoj gori na kojem je ubijen i zakopan pokojni Stambolić.

Advokat Rajko Danilović izjavio je danas, povodom obimne istrage o političkim ubistvima koja su obeležila vladavinu Miloševića, da se dokazi, ukoliko ih ima, moraju uvažiti, a neki od procesa revidirati ili dopuniti. Danilović, koji je zastupnik porodice ubijenog novinara Slavka Ćuruvije, naglasio je da težina i validnost dokaza utiče na procese koji su toku i da su važni dokazi, koje imaju MUP, odnosno BIA ili bilo koja služba, koja je obavljala te istrage.

"Srbija mora da se suoči sa svojom prošlošću, koja je ružna i tamna, ali bez tog suočavanja sa prošlošću nije moguće ići napred", rekao je Danilović u telefonskoj izjavi. On je rekao da ga nije iznenadila vest o tome da se završava obimna istrage o političkim ubistvima, koja su obeležila vladavinu Miloševića, gde dosadašnji rezultati istrage ozbiljno upućuju na zaključak da je mogući naručilac nekih ubistava lično Milošević.

"Da se začeprkalo po tom tiranskom sistemu, pod kojim smo mi bili godinama, utvrdila bi se ta nesporna činjenica, koju su svi videli, a retko ko je imao hrabrosti da o njoj i govori, a naravno, retko je ko, skoro niko, nije imao dokaza o tome", rekao je Danilović.

Na pitanje da li sumnjičenje supruge, sina i celog Miloševićevog okruženja da je odgovorno za politička ubistva, a da pri tom Milošević o tome nije znao, predstavlja namerne dezinformacije, Danilović je odgovorio da je to deo propagande koja je jedno vreme bila efikasna i imala rezultata i da je u javnosti uglavnom takvo mišljenje, iako naivno i vladalo. "Država nije privatni posed, pa da mogu ćerka, sin, žena da vršljaju. Ipak je država velika organizacija u kojoj jedan čovek odlučuje", dodao je Danilović.

Podsetimo, Stambolić je Miloševića upoznao na studijama, a nedugo potom Milošević će postati njegov štićenik i naslednik. Aprila 1984. godine Stambolić s mesta predsednika Gradskog komiteta SK Beograda odlazi na čelo Centralnog komiteta Saveza komunista Srbije, a za svog naslednika na čelu beogradskog komiteta imenuje Miloševića, uprkos protivljenju starijih i iskusnijih komunista.

Nakon redovne smene partijskog rukovodstva u Srbiji januara 1986. godine Ivan Stambolić postaje predsednik SR Srbije, a Miloševiću daje odlučujuću podršku prilikom izbora novog predsednika Predsedništva CK SK Srbije. Nakon dolaska na čelo CK SKS, Milošević ojačava partijski aparat, oko sebe okuplja brojne saradnike i formira frakciju, koja se u proleće 1987. otvoreno sukobljava sa delom komunista koje predvode Dragiša Pavlović i Ivan Stambolić. Bezazleni incident iskorišćen je za iniciranje sukoba. Stambolić je nakon ogromnog pritiska štampe i političke javnosti, 14. decembra 1987. na sednici Predsedništva SR Srbije podneo ostavku i povukao se iz političkog života.

Neposredno posle odlaska iz politike, Stambolićeva kćerka Bojana (24) poginula je u saobraćajnoj nesreći pod sumnjivim okolnostima. Slobodan Milošević došao je na njenu sahranu, a Stambolićeva supruga Katarina odbija da mu pruži ruku. Stambolić i Milošević tada su se poslednji put sreli, nakon 25 godina prijateljstva.


Blic, Kurir

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.