Trećina Srbije živi od minimalca!

Foto: moodboard / Yay images

On trenutno iznosi 115 dinara po satu, a na mesečnom nivou 20.010 dinara.

Sindikati predlažu da se u okviru izmena Zakona o radu uvede odredba po kojoj bi bilo predviđeno da se minimalac može isplaćivati najduže šest meseci i to u slučajevima kada poslodavac, odnosno firma, ima probleme u radu. Takođe, traže da se on utvrđuje jednom godišnje, i to u oktobru, i da iznosi najmanje 70 odsto od minimalne potrošačke korpe, koja sada iznosi oko 65.000 dinara.

Najskuplje je plaćen rad u Švedskoj, gde se za jedan sat rada dobija 40,1 evra, pokazuju podaci Evropskog zavoda za statistiku - Evrostata. Prosečna cena rada u EU u 2013. godini iznosila je 23,7 evra, a u evrozoni 28,4 evra. Podaci Evrostata pokazali su i da su u Evropskoj uniji u januaru minimalne plate značajno varirale, od svega 174 evra u Bugarskoj do 1.921 evra u Luksemburgu.

Predstavnici radnika su pre nekoliko meseci zatražili i da se minimalna cena rada poveća na 130 dinara po satu, sa čime se nisu složili poslodavci, koji ističu da se za to nisu stvorili uslovi u privredi. Na sednici Socijalno-ekonomskog saveta u februaru doneta je odluka da se cena rada ne menja do juna.

Potpredsednik Saveza samostalnog sindikata Srbije Zoran Mihajlović rekao je da zabrinjava činjenica da minimalac u Srbiji ne može da zadovolji ni egzistencijalni minimum potreba stanovništva. Prema njegovim rečima, procene sindikata pokazuju da trećina zaposlenog stanovništva u Srbiji živi od minimalca. To praktično znači da oko 500.000 građana prima minimalnu mesečnu zaradu.

Minimalac u Srbiji je poslednji put korigovan u aprilu 2012. godine, i tada je cena rada po satu sa 102 dinara povećana na 115 dinara. Radnik u Srbiji je sa minimalnom platom od 175 evra i tada bio jedan od najmanje plaćenih u okruženju.

Kada je reč o zemljama članicama EU, Bugarska je sa 3,7 evra po satu imala najnižu cenu rada u Evropskoj uniji u 2013. godini, ali je istovremeno imala i najveće povećanje te cene od 44,1 odsto od 2008. do 2013. godine.

Večernje Novosti

Pogledajte još