Hemija protiv prirode: Pilule koje nas leče ili lagano vode u smrt?

Prema najnovijim naučnim istraživanjima na Univerzitetu „Vorvik“, otkrivena je povezanost između konzumiranja lekova protiv anksioznosti, hipnotika i drugih lekova protiv nesanice, sa sve većim brojem smrtnih ishoda kod ovakvih pacijenata.

Opštepoznato je da lekovi iz ove kategorije imaju nusefekte koji mogu da dovedu do drugih, možda čak i ozbiljnijih stanja od onih koji se tretiraju, ali, kao što je svojstveno ljudskoj prirodi, tome pristupamo olako, uz devizu: „Neće se to baš meni dogoditi...“

U Srbiji se inače najčešće koriste lekovi kao što su: Ksanaks (Xanax), Ksalol, Bromazepam... Skoro više od polovine nacije pati od nekog oblika depresije, anksioznosti, poremećaja sna... Uslovi i tempo života nam nameću bolest psihičke prirode kao nešto “o čemu se ne priča”, o čemu se ćuti i ne govori.

Bromazepam se uzima za “dobro jutro”, Ksalol ili Ksanaks za težak dan na poslu, Zoloft za “malo sreće”, ali se tu nađe i neka čašica alkohola, cigarete... Što sve čini fatalnu kombinaciju čak i za najzdraviju osobu. Nekih navika se teško oslobađamo, ali, da li je ipak vreme da shvatimo da imamo samo jedan život i da je on zaista vredan?

Profesor Psihijatrije na Univerzitetu “Vorvik, Skot Vejč, objašnjava: "Ključna poruka iz našeg istraživanja je ta da zaista moramo mnogo pažljivije koristiti te lekove. Ovo govorim na osnovu sve više dokaza koji upućuju na to da nusefekti korišćenja anksiolitika, hipnotika i bilo kojih drugih lekova protiv nesanice, mogu da budu izuzetno opasni i da dovedu do fatalnog ishoda! Moramo učiniti sve što je u našoj moći da smanjimo upotrebu lekova iz ove grupe i da se sa anksioznošću, nesanicom, kao i depresijom borimo na drugi način. Ne kažem da ovi lekovi nisu efikasni, ali pošto svi oni stvaraju zavisnost, moramo omogućiti pacijentima da ih što manje upotrebljavaju , te da se u obzir uzmu i druge opcije kao što je psihoterapija u prevazilaženju anksioznosti i problema sa nedostatkom sna.

Izvor: Sciencedaily

Pogledajte još