Dve godine od tragedije u Kontrastu, ko je kriv za smrt šestoro mladih?

Komemoracija / Foto: Dragan Gojić-Beta

Sećanje na ovu tragediju u utorak će biti obeleženo paljenjem sveća u 16 časova ispred diskoteke u prisustu porodice i prijatelja nastradalih.

U požaru koji je izbio u ranim jutarnjim satima 1. aprila živote su izgubili Tamara Miladinović (25) iz Novog Sada, Milena Dalmacija (26) iz Futoga, Marina Aničić (25) iz Čuruga, Zora Ignjatović (28) državljanin BIH, Marko Pavlović (29) iz Kragujevca i Renato Vuković (21) iz Kikinde.

Za izazivanje tragedije su optuženi vlasnik objekta Alojz Ganić, zakupci Slaviša Stanišić i Dejan Ratković i električar Miroslav Papuga. Njihovo suđenje traje više od godinu dana i nedavno je krenulo ispočetka.

Tokom prvobitnog postupka ukupno je saslušano više od 100 svedoka, a održano više od 50 ročišta. Novo suđenje je počelo 4. marta pošto je prethodni postupak, koji je počeo u januaru 2013. godine, prekinut zbog toga što je sudija Zora Jamušakov otišla u penziju. Novim procesom rukovodi sudija Borivoje Pap i nastavak je zakazan za 8. april.

Optuženi negiraju krivicu, a dosadašnje suđenje nije omogućilo da se razjasni kako je došlo do požara.

Takođe, iako su porodice insistirale na suđenju se nije do kraja razjasnilo ni da li su vatrogasci pravovremeno intervenisali. Istovremeno, ni zahtevi da za ovu tragediju odgovaraju i državni organi koji su dozvolili da Kontrast radi, kako se ispostavilo mimo propisa, do sada nisu rezultirali nikavih pravim ishodom.

Ono što je poznato je da je tužilaštvo pokrenulo istrage protiv četvoro inspektora, ali otpužnice nema i sve je i dalje na nivou istraga.


Radio 021

Pogledajte još