Naučnici proizveli mišićno tkivo koje može da preživi otrov kobre

Da ljudi mogu da proizvedu mišićno tkivo je izuzetno dostignuće, ali to još uvek nije dovoljno da se izleče teške telesne povrede. Da bi se to postiglo, potreban je mišić koji se snažno razvija, leči sam sebe i reaguje na komande nakon implementiranja u tkivo. Nova studija objavljena od strane američke Nacionalne Akademije Nauka nas dovodi jedan korak bliže ka blaženstvenoj ortopedskoj hirurgiji jer su naučnici uspeli da proizvedu mišićno tkivo miša koje je isto tako snažno kao i matično tkivo – i da se samo leči nakon povrede.


Da bi proizveli tkivo, naučnici su mešali hidrogel matricu, nalik želatinu, sa ćelijama novorođenih miševa zvanim 'ćelijama predaka'. Ove ćelije mogu da uzmu različite forme, ali su izgubile sposobnost da se repliciraju na način na koji to mogu matične ćelije. Smeša se zatim ubacuje u male cilindrične kalupe i gaje dve nedelje, dok se ćelije ne 'poravnaju' i diferenciraju u snažna mišićna vlakna. „Na našu radost, proizvedeno mišićno tkivo je 10 puta jače od prethodnih objavljenih studija na ovom polju i snažno je kao matično mišićno tkivo“, rekao je Nenad Bursać, koautor studije i biomedicinski inženjer na univerzitetu Duke.


Naučnicu su želeli da se uvere da mišić može sam da se izleči pa su ubrizgali otrov kobre – otrov koji prouzrokuje slabost i obamrlost mišića nakon već 30 minuta. Prema rečima naučnika, proizveden mišić je bio sposoban da se u potpunosti regeneriše nakon značajnih oštećenja koje je pretrpeo, zahvaljujući funkcionalnim 'ćelijama predaka' koje je sadržao.


Nažalost, takvo mišićno tkivo nema sposobnost da reaguje na komande zato što naučnici još uvek nisu uspeli da ga integrišu u neuronski sistem životinje. Štaviše, kada su naučnici pokušali da konstruišu ljudski mišić koristeći istu tehniku, našli su da je njegova snaga bila znatno manja od mišićnog tkiva proizvedenog upotrebom ćelija glodara.

Izvor: Theverge

Pogledajte još