Treba da se plašimo: Noćne more nam govore da smo bolesni!

Naučnci veruju da nam noćne more govore mnogo. Mogu nam obezbediti vitalne informacije o zdravlju, pa čak i znake o mogućim oboljenjima, ponekad čak godinama pre same pojave bolesti.

Istražvanje koje je sprovedeno u februaru ove godine, otkriva da uobičajene noćne more u detinjstvu mogu predstavljati rani znak mogućeg psihičkog oboljenja kasnije u životu.

Studija objavljena u žurnalu “Sleep”, pratla je 6800 dece, uzrasta od dve do sedam godina, koja imaju učestale noćne more (dva li tri puta u toku nedelje), govori da takva deca imaju tri ipo puta veće šanse da imaju psihotično iskustvo kao što su halucnacje, glasovi koje samo oni čuju, u tinejdžerskom uzrastu!

Istraživači poručuju da učestale noćne more govore o tome da se deca suočavaju sa emotivnim traumama usled zlostavljanja, nasilnčkog ponašanja u ranom žvotnom uzrastu. Takođe naglašavaju da je igranje naslnh video-igrica i sedenje za računarom tik pred spavanje, još jedan od uzroka noćnih mora.

“Mišljenja smo da je doživljavanje noćnih mora, na neki način vežba za suočavanje sa strašnom stvarnošću u budnom stanju” – Objašnjava profesor neurologije Patrik Meknamara, iz medicinske škole na Harvardu.

Tako učestale noćne more mogu nagovestti Parkinsonovu bolest, unutrašnju infekciju, ozbiljne srčane probleme i druge bolesti, ali i menopauzu.

“Ali, noćne more takođe indikuju postojanje fizičkog problema koji nam remeti san i snove. Sanjamo samo u toku REM faze, koju nazivamo i lak san i to četiri do pet puta u toku spavanja. U našim snovima, mozak nam šalje signale, koristeći se metaforama i simbolima. Tokom REM faze, mozak pokušava shvati i reši problem koji postoji, ono što nas muči ili pak ono što ne možemo opisati rečima. To čini tako što nam daje slike i događaje koje vidimo u snovima.”

Izvor: Dailymail

Foto: Yayimages

Pogledajte još