Bezobrazluk: Sinove i unuke zapošljavali u diplomatiji!

Foto: MIP

To je praksa koja je počela pre mnogo godina, a aktuelni ministar Ivan Mrkić ju je nastavio. Gotovo da nema osobe koja je u poslednjih 15 godina u Nemanjinu 13 došla preko konkursa, zahvaljujući svojim referencama iz radne biografije. Možda su ovi ljudi kvalifikovani i zaslužuju pozicije na kojima su, ali je svakako indikativno da su, po pravilu, deca, unuci, braća, rođaci ili prijatelji poznatih.

Među zaposlenima su, kako piše “Blic”, unuk književnika Dobrice Ćosića, Nikola. Zatim Danko Jovanović, sin nekadašnjeg ambasadora Srbije pri UN Vladislava Jovanovića, kao i Ratomir Milikić, sin Ljiljane Nedeljković, nekadašnje šefice kabineta Vojislava Koštunice, koji je zamenik ambasadora u Strazburu.

"Na primer, sin Vladislava Jovanovića primljen je bez konkursa za vreme Mrkićevog mandata i sada ide na službu u Ženevu", piše Blic.

I ostale diplomate su vodile računa o najbližima. Tako je ambasador u Budimpešti Rade Drobac zaposlio sina u Ministarstvu, a ambasador Dragan Županjevac, koji je poslednji ambasador Srbije u Atini, u MIP je našao posao za rođenog brata.

Dejan Šahović, nekadašnji ambasador u Njujorku, Ženevi i Budimpešti, u vreme ministra Vuka Jeremića zaposlio je u MIP-u svog brata Ivana Šahovića koji ide u ambasadu Srbije u Tirani iako nema diplomatskog iskustva.

Ivan Samardžić, sin Slobodana Samardžića, potpredsednika DSS i nekadašnjeg ministra za KiM, primljen je u MIP u vreme dok je ministar bio Vuk Drašković. Nekoliko godina proveo je u ambasadi Srbije u Briselu, a sada se sprema da ode na službu u Maroko, gde će biti otpravnik poslova.

"Nisam urgirao da bude primljen u Ministarstvo. Kada je diplomirao, zaposlio se prvo u Skupštini, u Odeljenju za međunarodne odnose, a onda je posle godinu dana prešao u MIP", izjavio je Samardžić.

U ambasadu u Beču otišla je nedavno i Sanja, ćerka Srđana Šajna, predsednika Romske partije. Ona radi kao ataše za kulturu i medije, a mediji su već pisali da je pre diplomatije držala ugostiteljski objekat.

Jelena Plakalović, ćerka gradonačelnika Kragujevca Veroljuba Stevanovića, već dugo je u konzulatu u Njujorku, a Mrkić joj je produžio mandat.

"Zanimljivo je da je Jelena Živojinović, ćerka glumca Velimira - Bate Živojinovića, u ambasadi na Kubi već skoro 10 godina i da joj je u Mrkićevo vreme služba produžena iako to nije praksa" kaže naš sagovornik.

Nije mali broj ni onih koje je Mrkić unapređivao za po nekoliko mesta u diplomatskoj hijerarhiji, pa se dešavalo da neko ko je ataše bez opravdanog razloga postane ministar savetnik.

Blic

Pogledajte još