Bivši funkcioneri SIEPA na slobodi do kraja nedelje

Inače, kako NIN saznaje istražni organi su se, barem za sada, zadržali na lažnim honorarima i nepostojećim autorskim ugovorima, ali je ovo, navodno, samo jedan od nekoliko vidova zloupotreba koje su bivši funkcioneri SIEPA činili.

U razgovoru za NIN, izvor blizak SIEPA, pa i uhapšenim funkcionerima, ne negira da su bivši direktori sklapali fiktivne autorske ugovore, niti postojanje „kasice“, tačnije blagajnice kojoj su pojedini zaposleni vraćali deo plate. Ali negira da su taj novac uhapšeni uzimali za sebe, kao i da se iz, sada već čuvene, kasice finansirao najpre G17 plus, a potom Ujedinjeni regioni Srbije.

Novac se, kako kaže, trošio na različite stvari- pomaganje zaposlenima u slučaju bolesti, plaćanje vozača, taksi računa, kancelarijskog nameštaja, računara, IT stručnjaka ili čistačica, preko finansiranja ručkova sa investitorima, hrane za vreme boravka na inostranim sajmovima, do neverovatnih stvari, a to su plaćanje teretane za zaposlene, organizovanje žurki i plaćanje muzike ili kupovina poklona zaposlenima za vreme nekih praznika.

NIN saznaje i da je Jasna Matić, bivša direktorka SIEPA i bivša ministarka za telekomunikacije nekoliko nedelja pre hapšenja potpisala ugovor o angažovanju na mesto savetnika u Komitetu za saradnju sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, zadužena za pregovore sa Mubadalom.

Istog onog Komiteta čiji predsednik je Aleksandar Vučić, a njegov zamenik Mlađan Dinkić, koji se, kako smo saznali iz više izvora, odmah po hapšenju funkcionera SIEPA sastao sa Vučićem i razgovarao o novonastaloj situaciji.

Takođe, NIN saznaje da Uprava kriminalističke policije trenutno u SIEPA istražuje navodno reketiranje investitora, a zanimljivo je i da je Božidar Laganin, pre privođenja podneo krivičnu prijavu protiv bivšeg ministra Saše Radulovića i to za nelegalnu smenu, piše NIN u sutrašnjem broju.

Izvor: NIN

Pogledajte još