Strašno: Brazilci smatraju da su žene same krive za silovanje!

U anketi koju je sproveo brazilski Institut za primenjene studije (Ipea), ispitanici su ocenili da "žene koje nose pripijenu odeću zaslužuju da budu napadnute" ili, pak, "da bi silovanja bilo manje kada bi žene umele da se ponašaju", a sa takvim izjavama može se identifikovati velika većina Brazilaca, prenosi "Dojče vele".

Tokom istraživanja koje je sprovedeno od maja do juna 2013. godine, anketirano je ukupno 3.810 osoba starosti od 18 do 50 godina, među kojima je 58,5 odsto moglo da se identifikuje sa prvom, a 65 procenata sa drugom izjavom.

"Rezultat je strašan, jer se zasniva na zastarelom patrijarhalnom mentalitetu, koji još uvek preovlađuje uprkos velikom napretku u ravnopravnosti, što veoma obeshrabruje. Rezultat istraživanja ukazuje da je to kolektivna bolest. Situacija je veoma složena",
kaže Rafael Osorio, direktor odeljenja Instituta koje je sprovelo anketu.

Prema podacima Instituta Ipea, broj silovanja u Brazilu je procenjen na 527.000 slučajeva godišnje, ali se prijavljuje samo svaki deseti slučaj, uprkos pooštrenim zakonima protiv nasilja u porodici.

Silovanja se obično dešavaju u porodičnom okruženju. Prema istraživanjima, 70 odsto žrtava silovanja koje su to prijavile policiji mlađe su od 18 godina, a većina počinilaca su članovi uže porodice ili poznanici u porodičnom okruženju.

Izvor: 24sata

Pogledajte još