Verovali ili ne: Nutricionisti jedu slaninu i uživaju u njoj!

Za mnoge namirnice i napitke smo mislili da su nezdravi i štetni po zdravlje. Ipak, uz male izmene i umerenu konzumaciju, mogu biti i te kako zdrave.

Kafa

"Kafa ima reputaciju izuzetno nezdravog napitka. Ipak uz male izmene i sa pravim dodacima, ona u stvari predstavlja superpiće!” - kaže Sintija Sas, stručnjak u oblasti nutricionizma. Vaš jutarnji napitak je napakovan antioksidansima, što je povezano sa činjenicom da redovno ispijanje kafe smanjuje rizik od dijabetesa tip 2

Da pijete kafu bez posledica, Sintija savetuje uzimanje jedne šolje ujutro, a onda prelazak na vodu ili zeleni čaj. Izbegnite zaslađene kremere, a umesto kravljeg, dodajte bademovo ili kokosovo.

Slanina

Ako volite slaninicu, ova vest će vas sigurno razveseliti! Rejčel Began, konsultant za ishranu - nutricionista, jede slaninu i uživa! "Slanina ima tako slan ukus i miriše na dim, pa možete da koristie male količine da “razmrdate” povrće. U stvari, malo slanine može vas naterati da volite povrće još više!”

Šta je ovde ključno? Male količine. Slanina može biti prepuna soli i zasićenih masti, te je to razlog zašto je koristimo više kao dodatak, “ukras”, nego kao glavno jelo. Vegeterijansku salatu ili prokelj, učinićete slasnim, ako ih obogatite sitno iseckanom slaninom na vrhu.

Jaja

Jedite celo jaje, ma žumance i belance, ma sve! “Jedno jaje sadrži samo 70 kalorija sa 6 grama visoko vrednih proteina, te nasuprot uvreženom mišljenju, većina masti u jajetu je nezasićena.” – objašnjava Sintija Sas – “Kao plus je i činjenica da je jaje idealna namirnica za gubljenje težine! Oni koji drže dijetu i jedu za doručak jaje, gube kilograme brže, nego oni koji jedu pecivo, koje je jednako po kalorijama.

Sintija sugeriše da se koriste organska jaja, dok Rejčel Began otkriva da i sama vrlo rado jede jaja: Priprema ih nekoliko puta nedeljno, u vegeterijanskom omletu ili umešana sa zelenišem.

Izvor: Health

Foto: Yayimages


Pogledajte još