Lončarević: Nema mesta panici, vakcinacija će biti završena

Foto: Yayimages

"Sva deca koja su započela imunizaciju kombinovanom petovalentnom vakcinom mogu da nastave sa vakcinama koje su dostupne u domovima zdravlja, u predviđenim vremanskim intervalima sa kojima će biti upoznati pedijatri", rekla je ona za Radio televiziju Srbije.

Lončarević je istakla da je zbog nestašice petovalentnih vakcina, Batut obezbedio dovoljne količine vakcina koje se centralizovanim putem nabavljaju i distribuiraju i koje su dostupne u domovima zdravlja.

Kako je navela, mesta za paniku nema jer je reč je o vakcinama koje prolaze kontrolu Agencije za lekove, kontrolu kvaliteta, izdavanje sertifikata, proceduru skladištenja i čuvanju u "hladnom lancu" i kao takve su bezbedne za primenu.

Ona je podsetila da je Batut upozoravao da dostupnost vakcina u apotekama nije dobra u pogledu bezbednosti vakcina, odnosno kontrole njihovog kvaliteta i čuvanja, jer upustvo za roditelje na koji način da transportuju vakcinu do doma zdravlja "izostaje".

"Uvoz iz inostranstva bez sertifikata kao ampuliranog preparata je izuzetno opasna, i odgovornost je i na lekaru i na roditelju", istakla je Lončarević.

Ministarstvo zdravlja Srbije saopštilo je juče da je nestašica petovalentne vakcine na tržištu u Srbiji uzrokovana "nemogućnošću renomiranih farmaceutskih kuća (Glakso Smit Klajn i Sanofi Paster) koje su ujedno i jedini svetski proizvođači ove vakcine registrovani u našoj zemlji, da snabdeju tržište kako naše zemlje, tako i zemalja regiona".

Roditeljski portal Bebac iz Novog Sada (www.bebac.com) oštro je kritikovao Ministarstvo zdravlja Srbije zbog nestašice petovalentnih vakcina i ocenio da nadležni tako ugrožavaju zdravlje dece u Srbiji. Mediji su izvestili da u poslednjih nekoliko dana u apotekama nije moguće pronaći petovalentne vakcine koje štite decu od difterije, tetanusa, velikog kašlja, hemofilus influence tipa B (HIB) i dečje paralize.


Beta

Pogledajte još