Posle ovoga ih više nećete jesti: Žele bombone su premazane „izmetom“ buba!

0

Okrugle i sjajne žele bombonice su tako slasne i raznih ukusa! Ali, da li znate da je njihov sjajni omotač načinjen od izmeta bube Lak?

Šellak“, takođe poznat pod nazivom konditorska glazura, napravljen je od smole koju izlučuje ženka bube Lak, „starosedelac“ Indije i Tajlanda ! Smola se preađuje u pahuljice, a zatim rastvara u denaturisanom alkoholu i time se dobija tečni premaz, koji se zatim prska po bombonama, ali se upotrebljava i kao lak za parket i nameštaj!.

Ovaj premaz se takođe prska po jabukama u prodavnicama (onima koje deluju gotovo plastično) da bi se održale svežima.Kada uberete svežu jabuku sa drveta i protrljate je o tkaninu, ona će zasijati ali zbog prirodnog zaštitnog voska koji se već nalazi u kori jabuke. Ali, ako takvu jabuku prvo operete, nećete uspeti da proizvedete isti efekat, jer voda spira taj prirodni vosak. Jabuke u samoposlugama moraju biti oprane iz sanitarnih razloga, a onda poprskane finim slojem „Šellaka“ da bi se povratila zaštitna obloga kore.Bez tog omotačajabuke bi se pokvarile jako brzo!

Izvor: besthealthmag

Foto: Yayimages

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.