Krivične prijave protiv devet funkcionera, opomenuto na stotine

Foto: e-stock / Milos Rafailović

Među njima se našla Jelena Trivan, kojoj se stavlja na teret da u imovinskoj karti koju je dostavila Agenciji nije navela imovinu nad stanom. Krivična prijava podignuta je i protiv Nebojše Janićijevića, člana Visokog službeničkog saveta i nekadašnjeg člana UO “Železnica Srbije”, kao i Slobodana Radosavljevića, člana Skupštine “Železnica Srbije”.

Krivično će biti gonjeni i Tatjana Matijaš, članica UO “Dunav osiguranja”, kao i Radoslav Mojsilović, bivši poslanik NS. U istoj grupi je i Momčilo Duvnjak, nekadašnji poslanik SRS, koji će ovom krivičnom prijavom samo potvrditi svoj rekord, jer je u jednom trenutku protiv njega postojalo čak 13 krivičnih prijava.

Agencija vodi krivični postupak i protiv Živojina Vuletića, člana UO EPS, Dejana Čokića, predsednika opštine Mladenovac, kao i Žike Stojanovića, direktora Visoke poslovne škole strukovnih studija u Leskovcu.

Na udaru Agencije čak 451 funkcioner

Čak 451 funkcioner tokom proššle godine naššao se na udaru Agencije za borbu protiv korupcije, a postupci se odnose najčešće na kaššnjenja oko prijave imovine, pišu današnje "Novosti".

Kako navodi list, Agencija za borbu protiv korupcije podnela je prekrššajnu prijavu protiv ministra spoljnih poslova Ivana Mrkića, a opomenu da kršši zakon dobio je i Bratislav Petković koji je pre rekonstrukcije Vlade vodio resor kulture. Upozorenje je stiglo i na adresu bivššeg predsednika Srbije Borisa Tadića.

List piše da Mrkić nije dostavio podatak da je doššao na mesto ministra, dok je Petković trebalo da poššalje obavešštenje da je otiššao iz Vlade, ali to nije učinio, dok Tadić nije prijavio da všiše nije ššef države, pokazuju podaci Agencije za borbu protiv korupcije, koji su navedeni u izvešštaju o radu ovog nezavisnog tela u 2013. godini.

Dvojica ministara i bišvši predsednik samo su deo „tima“ od 451 funkcionera koji su, uglavnom, krššili član zakona prema kojem su dužžni da prijave imovinu i obaveste Agenciju o dolasku i odlasku s funkcija. Među njima su i savetnici predsednika Tomislava Nikolića: Predrag Mikić (prema odluci Prekršajnog suda, treba da plati 50.000 dinara kaznu), kao i Marko Đurić i Radoslav Pavlović, piše list.

Započeti su i postupci protiv 64 poslanika, 54 predsednika opšština, koliko je i predstavnika upravnih i nadzornih odbora, 26 sudija, 11 pomoćnika ministara i 13 državnih sekretara.

Inače, Prekrššajni sud je proššle godine doneo 26 odluka po prijavama Agencije. Dvadeset puta je osudio funkcionere, koji su platili kazne do 200.000 dinara.

Među parlamentarcima koji su prekšršili zakon su Aleksandar Čotrić (SPO) i Bajro Gegić (SDA). Ministar za evropske integracije Branko Ružžić, u vreme dok je bio poslanik, zaradio je sudsku opomenu. Parlamentarac Dejan Rajčić (NS) mora da plati 100.000 dinara.

Na spisku su i Đorđe Kosanić (JS) i Đorđe Milićević (SPS). Dubravku Filipovski iz Nove Srbije sud je opomenuo, ona se žžalila, ali je odbijena. Poslanik DS Ljiljana Lučić žžalila se na opomenu suda, ali je kasnije kazna preinačena na 20.000 dinara. Opomenut je i Miljenko Dereta, a Momo Čolaković iz PUPS je dobio kaznu od 50.000 dinara.

Zakon su krššili i Mirko Čikiriz, Mileta Poskurica, Momčilo Duvnjak, Nevena Adžemović, Sanda Rašković Ivić, Dragan Šormaz, Meho Omerović... Sud je opomenuo i Zaharija Trnavčevića.

Poslanik Mađara Arpad Fremod dobio je presudu da mora da plati 50.000 dinara, a sada, kako kažže za „Novosti“, čeka objašnjenje da li ovaj dug može da izmiri na rate.

Prekrđšajnu prijavu dobio je potpredsednik Vlade Vojvodine Goran Ješšić, kao i Zoran Stanković, predsednik Koordinacionog tela za Bujanovac, Medveđu i Preševo, navode Novosti.

Pogledajte još