Obeležava se Dan studenata - školstvo u haosu, reforma izostala

Foto: Miloš Miškov / Beta

Pojedina bolonjska zvanja čak ni ne postoje u šifrarniku zanimanja, pa ih u Nacionalnoj službi za zapošljavanje upisuju opisno kako bi bar nekako mogli da ih preporuče poslodavcima, rekao je Tanjugu predsednik Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS) Danilo Jeremić.

Osim toga, još nije precizno utvrđeno ni šta tačno može da se radi sa bečelor i master diplomom, rekao je Jeremić navodeći da je rešenje u donošenju nacionalnog okvira kvalifikacija, koji je u više navrata najavljivan prethodnih godina.

Pritom, podseća Jeremić, fakulteti ponovo hoće da povećaju školarina i troškove studiranja.

Predsednik Studentske unije Srbije Bojan Vojinović kaže da je studente izuzetno revoltiralo to što se fakulteti pozivaju na uvođenje solidarnog poreza koji, kako kaže, treba da plaćaju oni koji zarađuju a ne da se teret solidarnog poreza prebacuje na studente i njihove roditelje.

Vojinović ističe da još nije uređen položaj studentskih organizacija i da je zakon o studentskom organizovanju davno trebalo da bude donet.

(old_image)

"Pojedine organizacije na određenim fakultetima trpe pritiske od uprave kao posledicu nedonošenja zakona i nejasnog statusa studentskih asocijacija"
rekao je Vojinović Tanjugu.

On podseća da je u međuvremenu povećana cena smeštaja i ishrane u studentskim domovima i da roditelji ne mogu više da izdrže plaćanje svakojakih nameta (troškovi izdavanja diplome, prijava ispita, izdavanja raznoraznih uverenja...).

"Žao mi je što studenti i ovaj 4. april dočekuju sa manjim pravima i ovom prilikom ih pozivam da se uključe u studentski aktivizam i borbu za prava studenata"
poručio je Vojinović

Asocijacija akademaca okupljena u "Studentski front", koja je 12. marta blokirala Rektorat Univerziteta u Beogradu (UB), tada je najavila da će simbolično sutra, na Dan studenata, započeti kampanju za ukidanje bolonjskih pravila studiranja, prikupljanjem 10.000 potpisa i da će tražiti besplatno školovanje.

Povodom 4. aprila, SKONUS u "Studenjaku" večeras organizuje svečanu akademiju, a studentima će se obratiti predsednik Srbije Tomislav Nikolić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Tomislav Jovanović, predsednik SKONUS Danilo Jeremić.

Četvrti april studenti u Beogradu obeležavaju u znak sećanja na velike demonstracije koje su beogradski studenti organizovali 4. aprila 1936. Tada je u protestu, zbog jačanja fašizma u Nemačkoj, ubijen student prava Žarko Marinović.

Osim studenata Univerziteta u Beogradu i akademci niškog Univerziteta imaju svoj dan - 22. marta.


Blic

Pogledajte još