7 neverovatnih činjenica o našem telu

Dok naše telo radi, mi ne osećamo niti primećujemo da ono radi nešto posebno. Međutim, ono radi i te kako posebne stvari. Dok prolazimo kroz svakodnevne situacije kao da se ništa ne događa, naše telo radi, koristi energiju i isceljuje se. Predstavljamo vam 7 neverovatnih činjenica o vašem telu:

1. Naš mozak koristi istu količinu energije kao i sijalica od 10 vati

Ljudski mozak koristi 200 kilokalorija dnevno, što je jednako potrošnji energije od 10 vati. Radi poređenja, razumite da je to 10 procenata od energije koja napaja sijalicu od 100 vati. Dakle prizor iz crtanih filmova kada se iznad nečije glave pojavi sijalica prilikom neke genijalne zamisli, nije uopšte daleko od istine. Vaš mozak generiše energiju kao manja sijalica čak i dok spavate.

2. Svakih 7 godina naše telo se potpuno zameni
25,000,000 vaših ćelija je umrlo dok ste čitali ovu rečenicu. Ali to je u redu, jer naše telo je u toku današnjeg dana napravilo više od 300 biliona novih ćelija. Ćelije od kojih se sastoji naše telo svakog trenutka umiru i bivaju zamenjene novim. To se događa u takvoj meri, da svakih 7 godina imamo telo koje se sastoji od potpuno novih ćelija. Iako je ovo istina za većinu ćelija, poput onih koje čine digestivni trakt, neke od najvažnijih ćelija u našem telu (poput ćelija kostiju, mozga i srca) ne regenerišu se u toj meri, tako da ih tretirajte sa pažnjom.

3. Nervni impulsi iz mozga i ka mozgu putuju brzinom od 400km na sat
Brzina naših nervnih impulsa varira u velikoj meri, ali oni najbrži impulsi putuju brzinom od 400 km/h. To je brže nego u Formuli 1. Ipak, potreba za ovako velikom brzinom troši dosta energije, i koriste je samo neuroni koji moraju hitno da dostave informacije. Na primer, ako opečete ruku, važno je da mozak primi što pre tu informaciju kako bi brzo povukao ruku iz vatre.

4. Ima više ćelija u vašem telu nego što ima zvezda u galaksiji
Čitavo naše telo je sačinjeno od oko 75 triliona ćelija. Svaka od vaših ćelija je kao mali grad sa hiljadama različitih tipova molekula koji su u interakciji jedni sa drugima, kako bi vas održali u životu. Kada to uporedite sa 400 biliona zvezda u našoj galaksiji, shvatićete koliko je vaš život u stvari magičan. Dakle, sledeći put kada se budete osećali potišteno i beznačajno, samo se setite da ste napravljeni od 75,000,000,000,000 ćelija, a to je daleko od „beznačajnog“.

5. U ljudskom telu se nalazi 160,000 kilometara vena, kapilara i arterija
Ako biste uzeli čitav krvni sistem prosečnog deteta i položili ga u jednu liniju, ta linija bi bila duža od 96,000km. Krvotok odrasle osobe je skoro 160,000km dug. To znači da sistem vena i krvnih sudova odrasle osobe može obmotati ekvator planete Zemlje više od 4 puta.

6. Ćelije u vašem telu reaguju na vaše misli
Drevni kineski mislilac Lao Ce jednom je rekao: „Pazi na svoje misli; one postaju reči. Pazi na svoje reči; one postaju dela.“ Naš um je moćna mašina koja kontroliše sve funkcije tela. A dobra vest je da vi imate kontrolu nad umom. Negovanje pozitivnog načina razmišljanja vodi ka sve većem broju pozitivnih misli i sve širem sagledavanju sveta oko nas. Na primer, pozitivne misli mogu da ojačaju vaš imuni sistem dok negativne misli mogu da ga oslabe.

7. Napravljeni smo od zvezdane prašine

Kao što je Carl Sagan umeo da kaže: „Mi smo napravljeni od zvezda.“ To zvuči kao stih iz neke pesme, ali iza ove izjave krije se i egzaktna nauka. Skoro svaki element na Zemlji napravljen je u srcu zvezde. Atomi ugljenika, azota i kiseonika koji se nalaze u našem telu, kao i atomi svih ostalih teških elemenata, stvoreni su u prošlim generacijama zvezda, pre 4.5 biliona godina. Dakle, sledeći put kada budete gledali u zvezde na noćnom nebu, setite se da smo svi napravljeni od zvezdane prašine. Svi smo jedno!

Astrofizičar dr Neil DeGrasse Tyson upitan je od strane čitaoca TIME magazina „Koja je najfascinantnija činjenica o Univerzumu, koju možete da podelite sa nama?“

Ovo je njegov odgovor:

Izvor: Novasvest
Foto: yayimages

Pogledajte još