Francuska policija uhapsila Srbina zbog ratnih zločina u BiH

Šušnjar se sumnjiči da je učestvovao u ubistvu 59 muslimanskih civila u Višegradu u julu 1992.

U saopštenju tužilaštva izdatom u Sarajevu se kaže da je on bio pripadnik paravojne formacije koja je zatvorila 59 civila u jednu kuću u Višegradu, koja je onda zapaljena.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije potvrdilo je da je zbog ratnih zločina u Višegradu 1992. godine u Francuskoj uhapšen Radomir Šušnjar. U saopštenju se navodi da je Šušnjar uhapšen i zbog sumnje da je jedan od otmičara Bošnjaka iz voza u Štrpcima.

Šušnjar je osumnjičen da je s Milanom Lukićem, koji je pred Haškim tribunalom osuđen na doživotni zatvor, kao i s drugim osobama učestvovao u zločinu koji je u javnosti poznat kao "živa lomača" u kući u Pionirskoj ulici u Višegradu.

U toj kući je u julu 1992. zatvoreno više od 60 civila bošnjačke nacionalnosti među kojima je bilo i žena i dece, koji su potom zapaljeni, a u unutrašnjosti kuće pucano je iz automatskog oružja.

Tada je ubijeno 59 osoba, a samo sedam žrtava uspelo je da se spasi.

Predsednica Udruženja Žena-žrtva rata Bakira Hasečić izrazila je zadovoljstvo zbog lociranja i hapšenja osumnjičenog za ratne zločine Radomira Šušnjara iz Višegrada, koji se nalazio u Francuskoj.

"Šušnjar je počinio stravični ratni zločin. On je rame uz rame s Milanom Lukićem učestvovao u počinjenju strašnog zločina", naglasila je Hasečić.

Hasečić je izrazila uverenje da će Tužilaštvo i Sud BiH adekvatno procesuirati Šušnjara i da će odgovarati za ono što je činio na području opštine Višegrad.

Hasečić navodi da Šušnjara lično poznaje i da je bio njen komšija. "Možda i on sam, ako išta u njemu bude ostalo ljudsko, kaže gde su kosti živo spaljenih ljudi u Pionirskoj ulici", dodala je ona.

Predsednik Udruženja žrtava i svedoka genocida Murat Tahirović kazao je da je dobro što je uhapšen Radomir Šušnjar i ocenio da je "hapšenje ipak deo satisfakcije za žrtve žive lomače".

Izvor: Blic

Pogledajte još