Vučić: Nova vlada će biti manja, ne obećavam med i mleko

Lider SNS Aleksandar Vučić obratio se novinarima posle održane sednice Predsedništva SNS. On je najavio da će buduća vlada biti manja, i da neće brojati više od 19 članova, a verovatno i manje.

Predsedništvo SNS je danas raspravljalo o formiranju nove vlade, a Vučić se posle sednice obratio novinarima.

"Kada smo ušli u kampanju, obećali smo najbrže moguće formiranje vlade i to ćemo ispuniti. U roku od mesec dana i manje, imaćemo vladu. Ima mnogo posla, obaveza, teških reformi koji su pred nama i želimo da rešimo. Skupština će biti konstruisana u danima pred nama",
rekao je Vučić.

Privatni sektor ćemo podići dramatično, a u programu buduće vlade biće tri dela strukturnih reformi.

To podrazumeva da do kraja juna budu doneti svi najvažnijin reforsmki zakoni, poput zakona o radu, stečaju, privatizaciji, osiguranju, planiranju i gradnji, kancelariji za brze odgovore, kao i 13 zakona iz oblasti pravosuđa.

"Drugi deo strukturalnih reformi biće rešavanje problema u preduzećima u restrukturiranju, što podrazumeva da ćemo dovesti investitore gde god to bude moguće, s treća oblast, u kojoj se očekuju najveće promene, je dramatična promena odnosa i ponašanja svega što se zbiva u javnim preduzećima",
kazao je Vučić.

Gde god se pokaže da rukovodeće strukture u tim preduzećima nisu sposobne ići će se u privatizaciju, biće dramatičnih smanjenja broja zaposlenih, jer hoćemo da da izgradimo zdravu i dobru privredu koja će našoj deci obezbediti budućnost, naveo je Vučić.

Za narednu sedmicu najavio je razgovare sa svim relevantnim političkim učesnicima u Srbiji, a razgovaraće se pre svega o planu i programu vlade i o tome šta je neophodno da se uradi.

"O onome što su naši ciljevi, vodićemo politiku koja je dobra za buduće generacije, ali koja nikako nije dobra za izborni rezultat naše stranke na sledećim izborima"
, naveo je Vučić.

Istakavši da će što su obećali biti i ispunjeno, Vučić je dodao da to ne znači med i mleko već podrazumeva teške reforme.

"Nama su potrebne reforme i na troškovnoj strani budžeta uslediće dramatične uštede, pri tome govorim o svemu što ljude sa pravom iritira, o tome da na dnevnice u javnim preduzećima potrošimo 40 miliona evra, ali obećavam da ništa više neće biti kao što je bilo"
, izjavio je Vučić nakon sednice Predsedništva stranke.

Nešto ranije je završena sednica Predsedništva SNS i sada se očekuje obraćanje Aleksandra Vučića.

Ranije su u sedište stranke stigli Nebojša Sefanović, Maja Gojković, Bratislav Gašić, Marko Đurić i Jadranka Joksimović.

Malo pre početak sednice stigli su i Miloš Vučević, Dejan Đurđević, Goran Knežević, Zlatibor Lončar, Igor Mirović, Nikola Selaković i Milan Bačević.

Među poslednjim je stiogao i Radomir Nikolić, sin predsednika Tomislava Nikolića.

Srpska napredna stranka na sednici Predsedništva u sedištu stranke na Novom Beogradu razgovarala je o formiranju nove vlade Srbije, koga će od političkih stranaka koje su ušle u Skupštinu pozvati za koalicionog partnera, a lider naprednjaka Aleksandar Vučić trebalo bi da vrh SNS-a upozna sa novim programom svog budućeg kabineta.

Kako se očekuje, Predsedništvo bi trebalo da ovlasti lidera stranke Aleksandra Vučića da počne pregovore sa partnerima o formiranju vlade.

Očekuje se, takođe, da u prvom krugu razgovora, novi mandatar pozove predstavnike svih parlamentarnih stranaka i da im predoči programska načela novog kabineta.

Lider SNS-a ranije je najavio da će prvo na razgovore o Vladi Srbije pozvati lidera SVM Ištvana Pastora.

Kako je ranije izjavio potpredsednik SNS-a Goran Knežević, sastav nove vlade neće biti poznat posle sastanka Predsedništva stranke.

"U subotu još nećemo znati, ali mislim da ćemo vrlo brzo znati",
poručio je Knežević i dodao da očekuje da će na Predsedništvu SNS-a biti analizirani rezultati izbora po svim lokalnim samoupravama.

Rekao je da će se na sednici razgovarati o planu i programu predsednika o radu vlade Srbije i da će članovi predsedništva doneti strateške odluke o formiranju buduće vlade.

Izvor: 24sata

Pogledajte još